Gratiskonserter i sommar

Sommarens konserter på Stortorget i Stockholm innebär möten mellan det gamla och det nya; både bildligt och bokstavligt talat. Bland annat spelar för första gången en ungdomsmusikkår.

Att bjuda på torgkonserter är en gammal tradition och genomförs i sommar i Stockholm. Konserter ges också på andra håll, här i Eskilstuna. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Livgardets dragonmusikkår spelar den 1 och 22 augusti.
Livgardets dragonmusikkår spelar den 1 och 22 augusti. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Livgardets dragonmusikkår spelar den 1 och 22 augusti. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Försvarsmusiken är under förändring. Bland annat förändras bemanningen och det totala antalet anställda musiker inom förbandet ökar.
I takt med förändringarna arbetar Försvarsmusikcentrum med traditionsbevarande. Sommarkonserterna på Stortorget i Stockholm är en sådan. De genomförs varje lördag klockan 18.
– Det är en gammal tradition att bjuda stockholmarna och andra gäster på en gratiskonsert, utanför den statsceremoniella verksamheten, säger Per-Erik Laksjö, chef för Försvarsmusikcentrum.

Militära musikkårer förknippas oftast med exercis och marscher. Publiken får se och höra en del av den varan - men inte enbart. Försvarsmaktens musikkårer har en bred repertoar, vilket de bland annat visar vid andra konserter och vid några av de tv-inspelningar som gjorts. Konserterna på Stortorget är ytterliggare en möjlighet för musikerna att visa vad de går för.

Fem Stortorgskonserter återstår i sommar (se schema på startsidan). Musikkårerna varierar, då det är den kår som för dagen spelat vid högvaktsavlösningen på slottet, som spelar. I sommar väntar till exempel musik från såväl veteran- som ungdomsmusikkårer. I augusti är det nämligen dags för Marinens ungdomsmusikkår att, för första gången i Försvarsmusikcentrums historia, spela vid vaktavlösningen.

Håll utkik på hemsidan och i programbladen till höger efter fler konserter i höst.