Geocellen hittar vägen

De stora pappersskrivarna och det stora kartbordet tar nästan upp all plats inne på kontoret, och överallt hänger olika typer av kartor över Kosovo på väggarna. Vad Geocellen arbetar med blir nästan övertydligt när man kommer in och hälsar på. Det är här man beställer kartor och det är här de skapas och printas. Det kan vara vanliga heltäckande kartor över Kosovo eller kartor över särskilda områden med specifik information på, riktad mot den verksamhet beställaren bedriver.

Sara Johansson på Geocellen kontrollerar att kartan stämmer. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Sara Johansson och Magnus Andersson tittar igenom dagens uppdrag.
Sara Johansson och Magnus Andersson tittar igenom dagens uppdrag. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Kartorna som skrivs ut kan beställas i alla möjliga storlekar och format.
Kartorna som skrivs ut kan beställas i alla möjliga storlekar och format. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Sara Johansson och Magnus Andersson tittar igenom dagens uppdrag. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Kartorna som skrivs ut kan beställas i alla möjliga storlekar och format. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten

Kosovo är indelat i fem geografiska områden inom Kosovo Force (KFOR). Det svenska ansvarsområdet ligger inom regionen Multinational Task Force Centre (MNTF C) där Finland har det övergripande ansvaret just nu. Inom MNTF C verkar styrkor från sex nationer, Finland, Irland, Lettland, Slovakien, Sverige och Tjeckien. Geocellen servar alla dessa nationer med sina kartkunskaper. Geocellen består av två svenska soldater, löjtnant Sara Johansson, som är chef för Geocellen, samt fänrik Magnus Andersson som är geooperatör. Tillsammans står de för alla kartor som skrivs ut i MNTF C. Geocellens största kund är högkvarteret på MNTF C. Den svenska kontingenten står för ungefär 20 procent av alla kartbeställningar som kommer in, resten står de andra nationerna för. 

Spännande med multinationellt arbete

Arbetsuppgiften kanske låter tung med ett så stort ansvarsområde och för så många nationer, men arbetet är fritt och varierande.
– Det är ett väldigt självständigt arbete och det känns skönt. Ansvaret ligger hos en själv och man vill ju alltid göra ett bra jobb, säger Sara Johansson, chef för Geocellen.
– Arbetet är extra roligt för att jag får träffa så mycket folk från andra nationer och att jag får möjlighet att arbeta i en multinationell miljö med många nya intryck. Jag har lärt mig mycket genom det täta samarbetet med staben fortsätter hon.
Magnus poängterar att Geocellens produkter efterfrågas av såväl stabsfunktioner som av den enskilde fotsoldaten. Detta innebära en extra utmaning eftersom varje kartprodukt måste anpassas till beställarens särskilda behov. Vilket är en faktor som gör arbetet både inspirerande och spännande.

Geocellens kontor är placerat på Högkvarteret för MNTF C, och ligger därmed placerat på den finska campen, Camp Ville i Lipjan. Det är en öppen arbetsmiljö berättar Sara och gemenskapen mellan nationerna är stor.
Sara och Magnus är två av 13 svenskar som bor och arbetar på Camp Ville.