Frivilligt brandvärn på Camp Victoria

Om en brandolycka skulle inträffa på Camp Victoria ligger närmaste reguljära räddningsstyrka inom KFOR 40 minuter bort. Med det i tanken påbörjades en brandvärnsutbildning som ska ge ett frivilligt brandvärn förmåga att agera som en initial räddningsstyrka vid en brandolycka.– Även om vi inte har utrustning för att rökdyka så kan vi påbörja en insats för att brandbegränsa och förhindra brandspridning tills att en reguljär räddningsstyrka kan ansluta, säger brandförman och utbildningsledare kapten Carl-Johan Grönberg.

Brandvärnssoldat handleds under skarp övning. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Brandvärnssoldaterna lär sig använda skyddsstråle för att undvika rök och värmepåverkan.
Brandvärnssoldaterna lär sig använda skyddsstråle för att undvika rök och värmepåverkan. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Brandsoldaterna samlade för övningsgenomgång av brandförman och utbildningsledare kapten Carl- Johan Grönberg.
Brandsoldaterna samlade för övningsgenomgång av brandförman och utbildningsledare kapten Carl- Johan Grönberg. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Gruppbild på brandvärnet efter genomförd övning.
Gruppbild på brandvärnet efter genomförd övning. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Brandvärnssoldaterna lär sig använda skyddsstråle för att undvika rök och värmepåverkan. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Brandsoldaterna samlade för övningsgenomgång av brandförman och utbildningsledare kapten Carl- Johan Grönberg. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Gruppbild på brandvärnet efter genomförd övning. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten

Det första steget i brandvärnsutbildningen påbörjades för nästan en månad sedan. 15 frivilliga soldater i olika ordinarie befattningar har anslutit sig till utbildningen och i fyra steg ska de lära sig brandteori, räddningstaktik, släckteknik, akutsjukvård och materielkunskap. Vid det senaste övningstillfället förevisades brandförloppet i en rumsbrand, och brandvärnet fick öva strålföringsteknik och känna av värmen samt de krav som ställs vid en räddningssituation.
– Jag tycker övningen gick jättebra. Det känns verkligen att man har utvecklats i sin roll som brandvärnssoldat under de här två första stegen. Det ska bli väldigt intressant och lärorikt att få genomföra de kommande stegen och bli en färdigutbildad brandvärnssoldat, säger sergeant Schmidt, ambulanssjukvårdare och frivillig inom brandvärnet.

– Målet med utbildningen är att kunna påbörja fullskalig organiserad räddningsinsats på Camp Victoria, med begränsning för att inte kunna genomföra rökdykning. Insatsen skall därefter kunna tas över av ankommande reguljär räddningsstyrka ur annat förband inom KFOR. Och då ska brandvärnet kunna underställas ankommande räddningsledare, säger brandförman och utbildningsledare kapten Carl-Johan Grönberg.

Alla på campen kan hjälpa till

Fram till våren 2008 så fanns det en svensk reguljär räddningsstyrka, med förmåga att rökdyka, på Camp Victoria. Men denna styrka avvecklades i samband med KS 16:s hemrotation. Missionerna efter det har endast haft en brandförman med uppgift att utbilda och fokusera på brandförebyggande åtgärder och nu även en frivillig brandstyrka.
Alla soldater som bor på Camp Victoria har som lägsta nivå fått utbildning på gemensam brandutrustning som finns så att alla kan hjälpa till vid en olycka.