Från skolbänken till NBG

När sommarlovet är över om några veckor börjar en nygammal vardag för Niclas Wetterberg. Gammal så till vida att han återvänder hem till Trängregementet i Skövde efter två år på Försvarshögskolans chefsprogram. Ny eftersom han då också tillträder som chef för den näst största enheten i Nordic Battlegroup - Logistikbataljonen:– Det ska bli kul att jobba med soldater och truppbefäl igen, säger Niclas Wetterberg som kommer att ha mer än 400 personer från fem nationer att basa över.

En glad Niclas Wetterberg- han har nyligen avslutat chefsprogrammet och tillträder snart tjänsten som chef för Logistikbataljonen i NBG. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Niclas Wetterberg har trivts på chefsprogrammet så avskeden var många sista dagen.
Niclas Wetterberg har trivts på chefsprogrammet så avskeden var många sista dagen. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Niclas Wetterberg har trivts på chefsprogrammet så avskeden var många sista dagen. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Sedan i julas har Niclas Wetterberg vetat om att jobbet som chef för logistikbataljonen var hans efter att han avslutat sina studier. Men trots vetskapen om att en ny utmaning väntar runt hörnet säger han att lyckats hålla fokus på skolan, i varje fall nästan:
– Jag har samtidigt med skolan varit med i rekryteringen av personal till NBG.

Chefsprogrammet är Försvarsmaktens högsta nivåhöjande utbildning och Niclas Wetterberg kan numera titulera sig ”överstelöjtnant” och han tror att han kommer att nytta av utbildningen i sitt nya jobb:
– Jag tycker att jag har lärt mig att förstå den operativa nivån och hur alla processer fungerar, säger han. Det gör att jag kommer att kunna ställa bättre och mer precisa krav på min chef, Force Commander, och framförallt hans stab som funktionsleder mig.

Men arbetet får vänta ytterligare en tid för Niclas Wetterberg. Efter två års pendlande till Stockholm finns det viktigare saker:
– Just nu är det frun och barnen som jag sätter främst.