Först soldat, sedan anställd

– Personligen hade jag förbaskat kul i lumpen. Jag hade drömt om att få vara i Arméns musikkår i fem år innan jag kom hit, så ett år till var inga problem.– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, men blev frälst efter en vecka.

Joachim Müller och Christian Öhrman jobbar som musiker på Försvarsmusikcentrum. – Det här är en möjlighet att göra karriär, säger de. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Ridningen är ”en utmaning” och musikerna varken räds stalltjänsten eller det idoga putsandet. – Det är det värt, säger Christian Öhrman.
Ridningen är ”en utmaning” och musikerna varken räds stalltjänsten eller det idoga putsandet. – Det är det värt, säger Christian Öhrman. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
– Jag har samma inställning som i lumpen och vill att det ska bli så bra som möjligt, säger Joachim Müller.
– Jag har samma inställning som i lumpen och vill att det ska bli så bra som möjligt, säger Joachim Müller. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Ridningen är ”en utmaning” och musikerna varken räds stalltjänsten eller det idoga putsandet. – Det är det värt, säger Christian Öhrman. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
– Jag har samma inställning som i lumpen och vill att det ska bli så bra som möjligt, säger Joachim Müller. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Så motiverar Joachim Müller, respektive Christian Öhrman, varför de sökte anställning på Försvarsmusikcentrum efter året som värnpliktiga. De har sin bakgrund i Arméns musikkår men arbetar nu på Livgardets dragonmusikkår, den beridna musikkåren.
Livet som anställd skiljer sig från soldatlivet.
– Man har mer frihet och är inte lika bunden till plutonen. Man har andra rättigheter, mer lön och har ett liv vid sidan om arbetet. Men jag har ändå samma inställning som i lumpen och vill att det ska bli så bra som möjligt. De värnpliktiga ser ju upp till en, man ska vara en förebild, säger de.
Uppgifterna är desamma. Även anställda blir påjagade när de är sena till en uppställning och de svarar korrekt med militära grader.

Musikalisk utveckling


Förutom att de har bytt musikkår och delvis musikgenre, som tvingar dem att utvecklas, så säger Christian och Joachim sig ha ett stort kunskapsutbyte med både värnpliktiga och de högre utbildade musikerna. Själv kan de bidra med erfarenhet, tips och trix och vara föredömen.
– Jag kan nog identifiera mig mer med soldaternas situation eftersom jag muckade så nyligen än vad äldre musiker kan. Personligen så får jag ut mycket av att lära andra, säger Christian.

Det finns också tid för egen musikalisk träning, även om det är svårt att få in i schemat. Efter några timmar förstår jag varför. Musikerna arbetar snabbt och metodiskt, vet vad som ska göras, går med raska steg fram och tillbaka, upp och ner till sina arbetsrum - hela tiden med fokus på nästa tid.
– Om man går upp och ner för trapporna till våra arbetsrum tre gånger per dag så blir det 220 000 trappsteg per år, tillägger Christian.

Övning eller skarpt


Varken Joachim eller Christian är från Stockholm och har fått bo hos bekanta och släkt.
– Jag vet inte vad jag hade gjort annars. Det är ju synd att tacka nej till jobb på grund av boende. Om man ska ha fler visstidsanställda i framtiden så får man se över det. Inte att Försvarsmakten ska stå för boendet, men att man hjälper till att ordna det, säger Joachim.
Hur skulle ni beskriva vardagen för dem som inte vet vad ni gör?
– Ingen dag är den andra lik. Du har högvakterna – som skiljer sig åt även dem – andra spelningar, resor utomlands, och turnéer. Och du får erfarenhet av att snabbt öva in en ny repertoar, säger Christian.
– Antingen så övar du eller så är det skarp verksamhet, tillägger Joachim.

Möjlighet till karriär


Anställningen sträcker sig till årsskiftet, med möjlighet till förlängning ett år till. De kan båda se en framtid och karriär inom militärmusiken, det nya personalförsörjningssystemet har öppnat nya karriärvägar:
– Det är tufft för musikutbildade att få jobb. Då är det på sätt och vis en trygghet att ha gjort lumpen här, så att man kan göra karriär; lumpen, visstidsanställd, gå på musikhögskolan, och sedan söka fast anställning här. Det är väldigt smalt, men det finns ett fåtal fasta tjänster inom militärmusiken som man kan sträva efter, säger Christian.

Både Joachim och Christian lyser av stolthet över sitt arbete. Det är mer än bara musik, det är pampigt, puts och studs. Christian säger:
– Mycket av det vi sysslar med är ett skådespel, det ska man inte ljuga om. Men militärmusiken är också viktig ur ett kulturellt sammanhang. Och det är vi som gör att den lever kvar.