Finsk förstärkning till FS 17

Svensk-finska FS 17 i Afghanistan förstärks med drygt 80 soldater från Finland. Soldaterna kom till Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif i fredags.Det är med anledning av valet 20 augusti som Finland skickar fler soldater till Afghanistan.

Den finska förstärkningen flögs till Kabul förra veckan och fortsatte med egna fordon tidigt till Mazar-e-Sharif. Resan till Camp Northern Lights är en marsch på över 400 km. Foto: Försvarsmakten
Förstärkningen framme vid Camp Northern Lights. Massor av utrustning ska omlastas. Ett 80-tal soldater från Finland förstärker FS 17.
Förstärkningen framme vid Camp Northern Lights. Massor av utrustning ska omlastas. Ett 80-tal soldater från Finland förstärker FS 17. Foto: Försvarsmakten
Förstärkningen framme vid Camp Northern Lights. Massor av utrustning ska omlastas. Ett 80-tal soldater från Finland förstärker FS 17. Foto: Försvarsmakten

Läget har förvärrats något i det svensk-finska ansvarsområdet i norra Afghanistan som mäter omkring 30 gånger 30 mil. Antalet attacker mot ISAF, International Security Assistance Force, är nu uppe i samma antal som under hela 2008 och oroligheterna väntas öka eftersom ett av upprorsmakarnas mål är att störa valprocessen.
– Det här är en bra förstärkning och kommer att bidra till verksamheten i vårt ansvarsområde, säger chefen för FS 17, överste Olof Granander.

Den svensk-finska styrkan blir nu på mer än 700 soldater som tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor ska kunna balansera eventuella oroligheter i samband med valet. Ett flertal länder förstärker sina bidrag till ISAF, under valperioden.
FS 17 kommer inom kort också att få ner tio stycken terrängbilar av typen RG32, så kallade Galten. Även med den finska förstärkningen blir det ett tillskott i vagnparken med ett antal RG32, Patrior och Geländewagen.

Hälften av det finska tillskottet är en skyttepluton som kommer att ingå i det befintliga skyttekompaniet. Den andra halvan, 40 soldater, kommer att göra extra patrullering i särskilt oroliga områden.
– Vi är i en fas där vi behöver vara på många ställen samtidigt i vårt område och det här kommer att öka vår förmåga att patrullera tillsammans med den afghanska polisen och den afghanska militären under valperioden, säger överste Olof Granander.

Den finska förstärkningen skall vara på plats i cirka tre månader.