Eksjö garnisons multisportlag klättrade flera placeringar

En av åtta deltävlingar i Svenska Multisportcupen avgjordes på måndagen under O-Ringen 2009 i Eksjö. Ett av de två paren i Eksjö garnisons multisportlag gjorde en riktig kämparinsats och slutade på en sjätteplats efter dagens tävlingar.

Multisportlagen kommer in från cykelorientering och skyndar vidare till nästa etapp, paddling. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Garnisonens multisportlag i väg på tio kilometers paddling.
Garnisonens multisportlag i väg på tio kilometers paddling. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Foto: Maddelena Lago/Ing 2
Garnisonens multisportlag i väg på tio kilometers paddling. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Foto: Maddelena Lago/Ing 2

Multisport är en mycket fysiskt ansträngande tävlingsform med ingredienserna; löpning, cykling och paddling alla tre förflyttningssätten på olika sätt knutet till förmågan att med hjälp av karta orientera rätt. Även moment med simning och inlines kan förekomma i multisport. Måndagens deltävling i Eksjöterrängen innehöll, i nämnd ordning, orienteringslöpning 11 km, cykelorientering 8 km, paddling med kanot 10 km, ytterligare cykelorientering 19 km och orienteringslöpning 5 km innan deltävlingen avslutades med 6,5 km ”bike and run”, två tävlande förflyttar sig själva och en cykel längs distansen.

Eksjö garnisons multisportlag tävlar i klassen elit herr, vilken är den högsta klassen. Laget består av fyra officerare tjänstgörande vid Ing 2, under tävlingen delas laget in i två par. Deltagarna i laget lägger ner allt från sju till tolv timmar av sin fritid varje vecka på träning. Inför O-Ringen har det dock blivit lite mer än så erkänner de.

Ett av paren, kaptenerna Håkan Friman och Daniel Johansson, gjorde under måndagens tävling en riktig kämparinsats och tog sig runt banan på 6 timmar och 48 minuter. Sluttiden räckte till en sjätteplacering. En placering i resultatlistan som gör att Eksjölaget nu kan komma att klättra så mycket som 10 placeringar i den totala cupen från den 23:e plats som laget innehade före deltävlingen.

Det andra paret i laget, kapten Mattias Gleisner och sergeant Patrik Ahlbin, tvingades bryta halvvägs in i tävlingen då Mattias knä inte höll.

Håkan och Daniel är mycket nöjda med sitt resultat och är taggade inför de tävlingsmoment som kvarstår under O-Ringenveckan.
– I multisport får man användning för många militära förmågor, kommenterar Håkan Friman. Inte minst förmågan till förtänksamhet och noggrann planering. Den planläggning som inte är gjord före startskottet i en multisporttävling den förblir ogjord och får direkt påverkan på resultatet.

Flera multisporttävlingar återstår för eksjöofficerarna under O-Ringenveckan, dessa är dock inte deltävlingar i den prestigefyllda cupen.