24 timmar på en korvett

Vad gör man ombord på ett örlogsfartyg? Jobbar i skift, äter, sover och tränar. Combat Camera-fotografen Mats Nyström följde tre sjömän hack i häl och gjorde en film.

– Det var en lite speciell känsla, men man vande sig, säger artillerimekaniker Thomas Andersson.

Han är en av de tre sjömän på korvetten HMS Malmö som blev filmad när han sov, åt och jobbade. Resultatet kan du se i myndighetens egen kanal på Youtube (öppnas i nytt fönster).

Sergeant Mats Nyström är en av två fotografer i ME01:s Combat Camera-team. Deras uppdrag är att dokumentera verksamheten, inte minst vid skarpa ingripanden för att ge insatsens ledning en bra bild av vad som sker men även för att ge allmänheten en inblick i vad ME01 gör i Adenviken.

Trångt ombord

De svenska korvetterna är trånga. Med minst 35 man i besättningen, krävs att man sover i skift. ”Varma bingen” kallas det när flera personer delar säng och bäddar om. I filmen får man se hur avgående vakt väcker de sjömän som ska gå på.
– Dygnet är uppdelat i fyra sextimmarsvakter. Den tiden man inte arbetar, kallas frivakt och då kan man äta, sova eller träna, berättar Thomas Andersson.

Ledningssystemoperatören Magnus Abrahamsson förser sig med kaffe innan han går på sitt pass. Det blir flera påtårer i korvettens radiohytt. Förstemaskinisten Ola Håkansson kollar oljan. Den vakna frivakten spenderas med kompisarna, träning på roddmaskinen eller spelandes tv-spel – vardagliga sysslor på en korvett någonstans i Adenviken.