Vilja och uthållighet i över 100 kilometer

Testet som gör skillnaden mellan eleven och jägarsoldaten. Jägarbefälseleverna ska prövas i de norrländska skogarna för att förtjänar den gröna baskern.

Baskermarschens inledande skede, en 70 km lång fjällmarsch. Foto: David Engström/Försvarsmakten
Övergång av vattendrag under fjällmarschen.
Övergång av vattendrag under fjällmarschen. Foto: David Engström/Försvarsmakten
Trötta jägare kämpar på baskerprovets sista del – Hoo Chi Minh.
Trötta jägare kämpar på baskerprovets sista del – Hoo Chi Minh. Foto: Frans Andersson/Försvarsmakten
Kort rast under fjällmarsch.
Kort rast under fjällmarsch. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten
Övergång av vattendrag under fjällmarschen. Foto: David Engström/Försvarsmakten
Trötta jägare kämpar på baskerprovets sista del – Hoo Chi Minh. Foto: Frans Andersson/Försvarsmakten
Kort rast under fjällmarsch. Foto: Håkan Jorsell/Försvarsmakten

– Fältmössa av – Basker på!
Äntligen yttras just de orden uppe på Lillbergets topp inför de godkända jägarsoldaterna som gör sin värnplikt uppe i Arvidsjaur. Efter åtta dagar av prövningar, marscherande, firning, utbildningskontroller och nätter under bar himmel har de äntligen nått sitt mål. 
Det var tio veckor sedan som 86 blivande jägarsoldater anlände vid arméns jägarbataljon. 
Nu var det dags att testa deras kunskaper och se om de har den viljan och uthållighet som krävs av en jägarsoldat. Klarar de av utmaningen belönas de med den gröna jägarbasken med det gyllene ND märket och representerar då Arvidsjaurs jägarbataljon.

Över 100 kilometer ska soldaterna marschera. Terrängen består av skogsmark och fjällterräng. Under de första dagarna består underlaget av fjällterräng, där får de testa sina fjällkunskaper i form av orientering, övergång av vattendrag och fjällvett, något som inte många värnpliktiga får pröva på.

Under denna strecka som består av 70 kilometer hade de sex personer extra med sig ur QMT ( qualified medical team) som höll högsta sjukvårdsberedskap. Vid flertalet tillfällen får de öva på att sätta dropp och syrgas på skademarkörer. När de har avklarat den första sträckan får de en kompletterande utbildning i firning och överskeppning med patrullbåt i Avaviken. Sen väntar en 12 timmars lång marsch hem till Arvidsjaur som låg 40 kilometer bort.

Utan vila marscherar de tappra soldaterna till skjutfältet, där de spenderade de sista två dygnen. Med solen vilandes över dem dygnet runt, då solen aldrig går ner vid denna tidpunkt på året, genomför soldaterna utbildningskontroller som består av enskilda skjutmoment, sjukvårdsmoment, orientering och lära sig att klara sig med endast den utrustning de har på sig och som de har i stridssäcken. När de äntligen får sova har de endast gran som hjälper dem att hålla värmen.

Slutligen får de stolta soldaterna sin välförtjänta basker, då bataljonchefen beordrar de godkända soldaterna att fältmössan ska av. Övningen avslutas med ett varv på AJB välkända terränghinderbana ”Hoo Chi Minh” som är tre kilometer lång. Nu väntas det tre ihärdiga veckor av ledighet för soldaterna, de som inte klarade av provet på grund av skador kommer få en ny chans i höst vid nästa jägarövning.