Val till Europaparlamentet hos SAE C-130

Söndagen den 24 maj genomfördes val till Europaparlamentet för alla svenskar som jobbar på Camp Marmal i Mazar-E-Sharif. Valstuga för dagen var Camp Gustav som är benämningen på grupperingsplatsen för det svenska Herkulesförbandet SAE C-130.

Val till Europaparlamentet hos SAE C-130. Foto: SAE C-130/Försvarsmakten

– Nu när vi är här i syfte att stödja det Afghanska folket för att kunna genomföra demokratiska val i höst så är det viktigt att vi inte glömmer att skapa möjlighet för vår egen personal att rösta i valet till Europaparlamentet säger överstelöjtnant P-O Andersson, chef för SAE C-130.

Enligt den för uppgiften särskilt utbildade röstmottagaren Peter så gick valet till enligt konstens alla regler och röstdeltagandet var mycket högt, cirka 90  procent. Röster och väljarförteckningar skickas nu med ett Norskt flyg till Kabul för vidare transport till Svenska Ambassaden.

När rösterna kommer hem till Sverige kommer dom att spridas ut till personalens egna ordinarie vallokaler och bockas av i röstlängden.