Svenska prickskyttar deltog för sista gången i tävling

Den svenska kontingenten i Kosovo har deltagit i tre stycken multinationella prickskyttetävlingar i KFOR sedan förbandet roterade ner. Två vinster och en tredjeplats lyder resultatbrädan. Men fler tävlingar blir det inte, prickskytteförmågan kommer att tas bort från förbandet då det inte finns något behov av prickskyttar i insatsen längre.

Johan och Sebastian fokuserar i den multinationella prickskyttetävlingen i Kosovo. Foto: Fredrik Andersson/ Försvarsmakten
Besvíkelsen var stor efter att ha tappat segern till det irländska laget.
Besvíkelsen var stor efter att ha tappat segern till det irländska laget. Foto: Fredrik Andersson/ Försvarsmakten
Besvíkelsen var stor efter att ha tappat segern till det irländska laget. Foto: Fredrik Andersson/ Försvarsmakten

Det svenska skyttekompaniet har deltagit i tre prickskyttetävlingar hittills och i de två första tog de hem segern storartat. Men när det var det dags för den sista tävlingen i förra veckan brast koncentrationen för det svenska laget och de hamnade på en tredjeplats.

Korpral Johan Werner och Sebastian Malmström var det enda svenska prickskytteparet i den multinationella tävlingen där sjutton olika lag deltog. Det var hårt i täten och efter halva tävlingen var det svenska laget i delad ledning jämte ett irländskt lag med 93 poäng, skuggad av det finska laget på 91 poäng.
Under andra halvan lyckades dock irländarna knipa ledningen då de fick ett poäng mer än svenskarna som då hamnade på en delad andra plats med det finska laget. Irländarna slutade på 186 poäng, före de svenska och finska lagen som sköt hem 185 poäng.
– Vi är givetvis väldigt besvikna, berättar Sebastian Malmström. Koncentrationen brast i det sista skottet och det var det som avgjorde.

Tävlingen var av uthållighetskaraktär och svetten rann i ögonen på skyttarna efter fyra timmar i närmare 30 graders värme. Men det finska laget vann till sist särskjutningen med ett poäng och svenskarna slutade därmed på tredje plats.
– Det skulle suttit skönt med en tredje seger i rad, säger kompanichefen major Arne Askros. Då kunde Sverige ha dragit sig tillbaka obesegrade. Men det var nära idag och marginalerna är små.

Svenskar vann nämligen de två senaste tävlingarna före just irländarna, som har vissa prickskyttar med tio års anställning i sin befattning. Sebastian har bara varit prickskytt i två år.
– Det är klart att det känns lite vemodigt, säger Sebastian, som snart skall lämna in sitt prickskyttegevär för gott.
Fortsättningsvis skall skyttekompaniet inte ha någon prickskytteförmåga i Kosovo. Vid behov kommer prickskyttar att flygas in från Sverige.