Strid mot Harrier-plan

Fyra piloter ur 1:a flygdivisionen övar idag strid mot fyra brittiska piloter från Royal Navy. Britterna flyger Harrier-plan som är specialbyggda för hangarfartyg och kan starta och landa vertikalt.

Det blir en nyttig erfarenhet att samöva med brittiska Harrier-flygplan, säger divisionschefen Jörgen Marqvardsen. Foto: Elina Firouzfar
Ett Harrier-flygplan startar från HMS Illustrious.
Ett Harrier-flygplan startar från HMS Illustrious. Foto: Christian Timmig/PAO Loyal Arrow
Ett Harrier-flygplan startar från HMS Illustrious. Foto: Christian Timmig/PAO Loyal Arrow

Det här är första gången 1:a flygdivisionen övar tillsammans med Harrier-plan. Övningen sker i närheten av Gotland där hangarfartyget HMS Illustrious nu befinner sig. 

– Det är viktigt att öva mot andra flygplan än JAS, för alla plan har olika funktioner och egenskaper, säger överstelöjtnant Jörgen Marqvardsen, chef för första flygdivisionen.

Under stridsövningarna delas planen in i grupper, fienden blir röd och de allierade är blå. Därefter spelar man olika scenarion, till exempel att de röda planen ska lägga sig framför de blå och göra undanmanövrar när de blir attackerade bakifrån. Om piloterna känner att de skulle få in en träff på fienden så rapporterar de till flygledningen och det ”nedskjutna” planet avbryter övningen. Sedan utvärderar man övningen och vad som gick rätt eller fel.

– Jag har bara goda erfarenheter från det brittiska flygvapnet. De övar på ungefär samma sätt som oss och har samma krav på säkerheten, säger Jörgen.