Sommarlov på P 4

Blåa och gröna persedelsäckar fylls av fältskjortor, kängor och dricksflaskor på förrådet i Skövde. Ett tjugotal ungdomar mellan 15 och 19 år står längs de långa borden för att hämta ut sin materiel. De är med på P 4:s sommarkurser, där de under två veckor ska testa hur det är i det militära. –  Så, nu kan du hämta ut stridsvagnen vid nästa lucka, skojar Sven-Erik Lundell, som jobbat på förrådet i 36 år.

Ett tjugotal nyfikna deltagare i P 4:s sommarkurs inväntar spänt det första momentet: uthämtning av materiel i förrådet. Foto: Rebecka Karlsson
Viktoria Ek, 17, från Stockholm försöker frustrerat få rum med all materiel deltagarna får ut från förrådet i sin bärsäck.
Viktoria Ek, 17, från Stockholm försöker frustrerat få rum med all materiel deltagarna får ut från förrådet i sin bärsäck. Foto: Rebecka Karlsson
Viktoria Ek, 17, från Stockholm försöker frustrerat få rum med all materiel deltagarna får ut från förrådet i sin bärsäck. Foto: Rebecka Karlsson

P 4 har arrangerat sommarkurser för ungdomar i flera år. I år äger två kurser rum samtidigt: Teknikkursen för de ungdomar som gillar mekanik, och sommarkursen för de som vill testa livet som soldat. Många före detta kursdeltagare söker sig sedan till Försvarsmakten antingen som värnpliktig eller anställd.

Utanför förrådet står ytterligare ett tjugotal ungdomar uppställda. De går teknikkurs på P 4 denna vecka för att nästa vecka åka till F 7 i Lidköping. 
–  Tänk på att det är gruppens ansvar. Det är inte som i skolan där man själv ska få bästa betyget, säger kapten Mårten Gustafsson, ansvarig för teknikkursen.
Under den molniga himlen blir de sedan kommenderade till sina logement för att packa in materielen i sina skåp. 

– Jag ville ha fysiska utmaningar under sommarlovet, säger en blond tjej som är en av kursdeltagarna, på frågan om varför hon vill gå sommarkursen.
– Jag ska rycka in som amfibiesoldat på Amf1 i början av augusti och vill få en försmak, säger Stefan Kärrman, 19 år från Stockholm, och skrattar.
– Det här är ett sätt att träffa nya människor på, flikar en tredje kursdeltagare in.

Syftet med sommarkursen och teknikkursen är att låta ungdomar få testa livet i gröna kläder. Detta är ett led i rekryteringen till morgondagens soldater. Under veckan ska teknikkursdeltagarna meka med bland annat stridsfordon 90 och stridsvagn 122, medan sommarkursdeltagarna får vara med på vapen-, spräng- och fordonsförevisning.