Soldatkunskaper och uthållighet testas

Regnet strilade när patrull fyra ställde sig på startlinjen. – Vi är taggade och ska försöka vinna över befälen, sa killarna som gör sin värnplikt på Skånings kompani och nu deltog i den patrulltävling som anordnats på regementet.

Under orientering gäller det att hitta snabbaste vägen mellan kontrollerna, vilket ibland kan vara lite annorlunda väg. Foto: Anne-Lie Sjögren
Patrull fyra, Daniel Axelsson, Peter Olsson, Jens Andersson och Marcus Dahlström sätter fart i hinderbanan.
Patrull fyra, Daniel Axelsson, Peter Olsson, Jens Andersson och Marcus Dahlström sätter fart i hinderbanan. Foto: Anne-Lie Sjögren
Patrull fyra, Daniel Axelsson, Peter Olsson, Jens Andersson och Marcus Dahlström sätter fart i hinderbanan. Foto: Anne-Lie Sjögren

För att uppmuntra till att öka sin personliga färdighet som soldat genomfördes förra veckan ett mästerskap i patrulltävlan. Varje patrull bestod av fyra till sex personer. Antingen var patrullen en grupp med yrkesofficerare eller så var det en grupp med värnpliktiga.

Vädret var inte det allra bästa och lagom till första start, strax efter lunch, kom regnet. Först ut att starta var grupperna med värnpliktiga. Alla var utrustade med personlig stridsutrustning och stridspackning. I stridspackningen fanns bland annat regnställ, vilket en del fick fram direkt.

Grundläggande soldatkunskaper i ljuset

Tävlingen bestod av två delar, varav en skulle gå på dagen och en under skymningen och natten. Den första utmaningen de tävlande stötte på var hinderbanan. Här hade de flesta inga bekymmer utan kunde bege sig vidare mot övriga utmaningar som var moment som på olika sätt skulle testa deras grundläggande soldatkunskaper. Det var till exempel förmåga att avståndsbedöma, skjuta, stega, kasta handgranater och orientera.

Kontroller i orienteringen var lagda så att patrullerna bland annat fick kliva uppför Billingen två gånger. Hur svår orienteringen upplevdes berodde delvis på hur duktiga kartläsare patrullmedlemmarna var.
– Det bästa var när vi passerade genom den vattenfyllda kulverten, sa en av de värnpliktiga vid målgången.

Uthållighet i nattmörkret

När mörkret började falla var många trötta efter flera timmars orientering i den tidvis tunga terrängen. Efter lite påfyllnad av energi var det dags att ge sig ut igen. Resultaten från första delen av tävlingen avgjorde vilken ordning patrullerna startade, då jaktstart tillämpades. Den här andra delen av tävlingen skulle testa uthålligheten och även förmåga att orientera i mörker.

Utrustade med kronans ficklampa gav sig den första patrullen ut klockan 00:00 därefter var det en jämn ström av förväntansfulla och nervösa patrullmedlemmar som lämnade startområdet. Nattmomentet inleddes med en snabbmarsch på 2,5 km som sedan övergick i en orientering på 5,1 km. Det blev en spännande tävling för alla eftersom det hela tiden växlade mellan vilka patruller som låg först under nattens orientering.

Målgång

Först i mål och därmed vinnare av denna patrulltävling, Insatsförbandens Patrulltävling 2009 , blev en patrull med befäl från Wilska kompani som bestod av kapten Jesper Sparre, kapten Daniel Andersson, kapten Patrik Nyberg och löjtnant Andreas Ewaldsson. Även andra platsen togs av befäl från Wilska medan bronspengen gick till en patrull med befäl från Grenadjärkompaniet.

När klockan hade passerat halv fyra på natten och det hade börjat ljusna dök de två sista patrullerna upp.  200 m från mållinjen inleddes en rafflande spurt mellan patrullerna. Glada men också ganska trötta kom de i mål och kommenterade tävlingen. 
– Roligt att få tävla tillsammans med befälen.