Slutövning för vakt- och insatssoldater

"Upprätt håll ordningen i separationszonen." Det uppdraget fick de värnpliktiga killar och tjejer som har varit ute på slutövning utanför Skövde under veckan.

Bland bebyggelse finns det många ställen där fiender kan gömma sig. Foto: Jan-Erik Alteryd
De som utvärderar soldaterna kan följa momenten från läkaren i kulisshusen.
De som utvärderar soldaterna kan följa momenten från läkaren i kulisshusen. Foto: Jan-Erik Alteryd
Skånings kompanichef, Magnus Frykvall, var under övningen chef för det tillfälligt sammansatta kompaniet av vakt- och insatsplutonerna.
Skånings kompanichef, Magnus Frykvall, var under övningen chef för det tillfälligt sammansatta kompaniet av vakt- och insatsplutonerna. Foto: Jan-Erik Alteryd
De som utvärderar soldaterna kan följa momenten från läkaren i kulisshusen. Foto: Jan-Erik Alteryd
Skånings kompanichef, Magnus Frykvall, var under övningen chef för det tillfälligt sammansatta kompaniet av vakt- och insatsplutonerna. Foto: Jan-Erik Alteryd

Tänk dig Skaraborg uppdelat i två delar, vi kallar delarna Bogaland och Sydland, där befolkningen inte kommer överens. FN har påbörjat en insats för att upprätta en fredlig zon mellan de stridande. Lägg till en bataljon som bevakar separationszonen i Skaraborg så har du utgångsläget för soldaterna i slutövningen som precis avslutats.

Det är värnpliktiga soldater från vakt- och insatsplutonerna på P 4, både från Kvarn och Skövde samt från Lv 6 i Halmstad som haft sin sista övning innan de rycker ut.

Scenariot har alltså varit att soldaterna ingår i det kompani på bataljonen som har ansvar för Skövde området. I området har det varit oroligheter mellan de olika befolkningarna och det förekommer också kriminella gäng som bedriver brottsligt verksamhet.
– Det har varit roligt med en historia, en röd tråd att följa genom veckan, sa Sebastian Karlsson en av de värnpliktiga från Skånings kompani P 4. Han tycker att de som medverkat som statister hjälpt till att göra övningen realistisk.

För att fixa det uppdrag som kompaniet har fått har Sebastian och hans kamrater löst uppgifter som att eskortera, genomsöka byggnader, inta och skydda viktiga objekt i området. Inriktningen har varit att det ska likna ett internationellt scenario, något som flera av de soldater som sökt internationell tjänst framöver kan ställas inför.

En stor del av övningen har varit förlagd i den kulisstad, Hagen, som finns på Skövde övningsfält. Där går att öva många av de svåra moment som soldaterna kan ställas inför när byggnader ska genomsökas och det finns många människor omkring att ta hänsyn till.
– Strid i bebyggelse är ett mycket bra sätt att öva soldatfärdighet på, vilket är en nyckelförmåga för insatssoldaterna, säger major Magnus Frykvall som varit chef för det sammansatta kompaniet under veckan. 

Under övningens slutskede går soldaterna in i Hagen och lyckas där avbryta den brottsliga verksamhet som pågått där. Killarna och tjejerna kan efter detta återvända till sina regementen för att vårda sin utrustning och sedan återstår endast ett par dagar till muck.