Slutövning för skyttesoldater

"Upprätthåll ordningen i separationszonen!”. Det uppdraget fick de värnpliktiga soldater från Lv 6 och P4 som var på slutövning utanför Skövde.

Understöd grupperat för anfall. Foto: Tuomas Loippo/Försvarsmakten
Soldater vid en upprättad checkpoint.
Soldater vid en upprättad checkpoint. Foto: Magnus Rylander/Försvarsmakten
Soldater vid en upprättad checkpoint. Foto: Magnus Rylander/Försvarsmakten

Tänk dig Skaraborg uppdelat i två delar, vi kallar delarna BOGALAND och SYDLAND, där befolkningen inte kommer överens. FN har påbörjat en insats för att upprätta en fredlig zon mellan de stridande. Lägg till en svensk stridsgrupp som bevakar separationszonen i Skaraborg så har du utgångsläget för soldaterna i slutövningen som genomfördes förra veckan.

Det tillfälligt sammansatta skyttekompaniet bestod av värnpliktiga soldater från vakt- och insatsplutonerna på P 4, och 82:a skyttepluton från Lv 6 i Halmstad. Utifrån övningens scenario hade de fått ansvar för Skövdeområdet, där det varit oroligheter mellan de olika befolkningsgrupperna och kriminella gäng som bedrev brottslig verksamhet.
Under övningen dök det upp uppgifter som patrullering, eskorter, genomsökning av byggnader efter underrättelser och illegala vapen, och att rensa en gårdssamling där ett misstänkt illegalt träningsläger för milisförband antogs vara grupperat. Det internationella scenariot är valt för att ge träning inför internationell tjänst, något som många av soldaterna har sökt till.
– Lv 6 skytteplutoner har sedan ett år tillbaka haft större fokus mot just internationella insatser, säger kapten Tuomas Loippo, ställföreträdande utbildningsledare för 70-kompaniet. Därför är det roligt att flera av våra soldater kommer att delta i skyttekompaniet i KS 20 som Lv 6 ansvarar för, och som påbörjar utbildningen för sin insats i Kosovo efter sommaren.