Överflygning med Gripenplan

På Sveriges nationaldag kommer Försvarsmakten att genomföra en förevisningsflygning över Stockholm, Filipstad och Karlsborg. Försvarsmakten är en naturlig del av Sverige och ett naturligt inslag i nationaldagsfirandet.

4-grupp JAS 39 Gripen.
4-grupp JAS 39 Gripen.
4-grupp JAS 39 Gripen. Foto: Peter Liander/Försvarsmakten
4-grupp JAS 39 Gripen. Foto: Peter Liander/Försvarsmakten

4-gruppen JAS 39 kommer att starta från flygflottiljen i Såtenäs (Skaraborgs flygflottilj, F 7) och sedan passera Stockholms slott klockan 12.00 för att därefter genomföra en lång sväng över både södra och norra delarna av Stockholm.

Klockan 12.40 passerar 4-gruppen Stora torget i Filipstad för att uppmärksamma nationaldagsfirandet där och slutligen, klockan 13.00, passera över Karlsborgs fästning  och deras traditionsenliga festligheter.

JAS 39-planen kommer att flyga med en hastighet av cirka 6-7 km/min eller cirka 400-500 km/h och ligga på mellan 300 och 1 000 meters höjd, beroende på molnbas.

Nationaldagsfirandet på Stockholms slott