Nytt sjukhus med hjälp från Sverige och Tyskland

För ett par dagar sedan togs det första spadtaget till ett nytt sjukhus i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. Det svenska bidraget ska ge en bra kvinno- och mödravård i provinsen Balkh. Det nya sjukhuset ska stå klart våren 2011.

2011 ska det nya sjukhuset i Mazar-e-Sharif stå klart. Vid en ceremoni i lördags lades cement på stället för det kommande bygget som en symbolisk handling. Deltog gjorde bland andra Atta, guvernör i provinsen Balkh. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Det känns viktigt att hitta varje tillfälle att föra dialog om vårt svenska bidrag till Afghanistans återuppbyggnad, säger Hans Lundquist, chargé d'affaires vid den svenska ambassaden.
Det känns viktigt att hitta varje tillfälle att föra dialog om vårt svenska bidrag till Afghanistans återuppbyggnad, säger Hans Lundquist, chargé d'affaires vid den svenska ambassaden. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Vi är tacksamma för bidraget från Tyskland och Sverige, säger guvernör Atta som styr i provinsen Balkh.
Vi är tacksamma för bidraget från Tyskland och Sverige, säger guvernör Atta som styr i provinsen Balkh. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Det känns viktigt att hitta varje tillfälle att föra dialog om vårt svenska bidrag till Afghanistans återuppbyggnad, säger Hans Lundquist, chargé d'affaires vid den svenska ambassaden. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Vi är tacksamma för bidraget från Tyskland och Sverige, säger guvernör Atta som styr i provinsen Balkh. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Sjukhuset kommer att ha 360 bäddar – ungefär som ett sjukhus i en medelstor svensk stad. Men upptagningsområdet är mycket större, antalet presumtiva patienter är många fler.
Sverige satsar en miljon Euro, pengarna ska gå till främst kvinno- och mödravård.
– Det var ett utmärkt tillfälle att få ge exempel på några av de insatser Sverige finansierar i norra Afghanistan. Mödradödligheten i Afghanistan är en av de högsta i världen. Här kan vi göra skillnad, säger Hans Lundquist, chargé d'affaires vid Sveriges ambassad i Kabul.

Större delen av sjukhuset brann ned 2006. Kvar finns ungefär 200 platser för barn- och mödravård, den del som ska utvecklas med den svenska hjälpen.

Tyskland satsar drygt tio miljoner Euro och förutom en förhållandevis stor avdelning för traumasjukvård kommer Balkh Provincial Hospital att fungera som ett utbildningssjukhus med platser för 260 studerande. Dessutom är det planerat ett utbyte av både patienter och personal mellan det nya sjukhuset och International Security Assistance Force, ISAF:s, sjukhus på basen Marmal i utkanten av Mazar-e-Sharif.

Vid ceremonin fanns bland andra tysklands ambassadör Werner Hans Lauk, Fahimi som är sjuk- och hälsominister i Afghanistan, Balkh-provinsens guvernör Atta och representation från den svenska regeringen.

Guvernör Atta, som har en stark position i Balkh uppskattar den tysk-svenska satsningen.