Nytt kompani beredda på insats

Från och med den förste juli finns två plutoner med soldater beredda på P 7, beredda att göra en insats utomlands inom tio dagar.– Det ska bli kul. Jag gillar gemenskapen och jag gillar yrket, säger inryckande Jimmy Nilsson, som är ställföreträdande gruppchef.

Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Löjtnant Fredrik Ohlsson hämtar ut materiel åt en soldat som ännu inte kommit och står därför i ledet som alla andra.
Löjtnant Fredrik Ohlsson hämtar ut materiel åt en soldat som ännu inte kommit och står därför i ledet som alla andra. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Löjtnant Fredrik Ohlsson hämtar ut materiel åt en soldat som ännu inte kommit och står därför i ledet som alla andra. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten

Frågan om P 7 kunde bidra med två plutoner kom i slutet av mars. Försvarsmakten har i dag ett kompani som är berett att lösa uppgifter utomlands. Om de åker iväg kommer det nu ändå finnas beredskap med ett kompani, vilket är viktigt när Sverige blir ordförande i EU vid halvårsskiftet.
– Vi är tänkta att i första hand kunna förstärka på platser där svenskar redan finns, som i Afghanistan och Kosovo. Givetvis kan vi också lösa uppgifter på hemmaplan, säger Hans Gustafsson.

En pluton kommer också att utbildas på Amfibieregementet, Amf 1. Kompaniet kommer inte samövas, utan tanken är plutonerna ska kunna skickas var och en för sig och i första hand lösa vakt- och eskortuppgifter.

Hans Gustafsson är imponerad. Trots de korta tidsförhållandena har det varit förhållandevis lätt att rekrytera personal.
– Många har fått ge upp sina sommarplaner och ställer upp här i stället. Det är jag mycket tacksam över, säger han.

De två plutonerna på P 7 ser lite olika ut. Den ena har rekryterat personal främst bland dem som tidigare var med i Nordic Battlegroup på P 7, och som var i Kosovo fram till i våras. Den andra plutonen består till största delen av personal som nyligen gjort lumpen på P 7.
– Jag är glad att soldaterna vill komma tillbaka till oss på P 7 så snart. Värnpliktsrådet utsåg ju oss till Sveriges bästa förband förra året. Det här är ett bevis på att det faktiskt finns någon substans i det.

Soldaternas personliga färdighet är alltså hög – men under tiden i beredskap kommer de förstås att öva vidare. Fokus kommer att ligga på att samöva inom gruppen och plutonen.
– Det här är en oerhört stimulerande uppgift för mig. Jag är väldigt glad att soldaterna äntligen kommer. Många av soldaterna har varit utomlands, många har nyligen gjort värnplikten. De har stora militära och civila meriter med sig. Det här kommer att bli bra. Om Försvarsmakten får uppdraget och vill att vi ska åka någonstans, då är vi beredda, säger Hans Gustafsson.

På Jimmy Nilsson är det tydligt. Han går snabbt igenom förrådet och hämtar sin utrustning, vet precis sin storlek på nästan allt. Han var värnpliktig på P 7 under utbildningsåret 03-04, nu har han varit i Afghanistan och i Kosovo.
– Jag hoppas att vi får åka någonstans, så klart. Men sedan ser jag också fram emot att lära mig något nytt, jag har varit skyttesoldat förut och nu är jag ställföreträdande gruppchef. Det blir lite annorlunda att stå i beredskap också, säger han.

Det är något gruppchefen Måns Pihlquist kan. Han tjänstgjorde i IA 06, beredskapsförbandet som var föregångare till Nordic Battlegroup. Han har också varit i Afghanistan, Kosovo och Liberia.

– Jag hoppas att det här blir en intressant höst. Halva gruppen har jag rekryterat från min grupp på IA 06, hälften är nya från värnplikten, säger han.

Civilt jobbar han på polismyndigheten i Ystad.
– De tycker bara det är bra att jag är borta – det jag lär mig här har jag ju nytta av där. Dit är jag alltid välkommen tillbaka, säger han.

Löjtnant Fredrik Ohlsson, ställföreträdande plutonchef, går i ledet som alla andra – han hämtar utrustning åt en soldat som kommer senare.
– Det känns alltid bra en sådan här dag, när alla kommer. Personalen är här, materielen uttagen. Det är ju grundläggande faktorer för att det ska fungera. Det märks att detta gjorts tidigare, allt går väldigt bra. Tidsförhållandena är i kortaste laget – men min pluton kommer att vara bredd förste juli, säger han.