Nya pansarfordon till Försvarsmakten

113 nya pansarfordon och första leverans 2011. Det är resultatet när Försvarets materielverk i dag beslutade att tilldela finska Patria uppdraget att leverera pansarterrängbilar av typen AMV (Armoured Modular Vehicle) till det svenska försvaret. Värdet på ordern är cirka 240 miljoner Euro.

Patria AMV (Armoured Modular Vehicle). Foto: FMV

– Vi får nu ett operativt behov tillgodosett. Och redan 2013 ska alla fordon finnas på plats. Så vi är väldigt nöjda med det här avtalet, säger Leif Nylander chef för Försvarsmaktens materielproduktion.

AMV är ett modernt bepansrat åttahjuligt fordon med hög skyddsnivå, rörlighet och tillgänglighet. Max stridsvikt är 27 ton med en lastkapacitet på upp till 11 ton. Fordonet har stor inre volym avsedd för förare, skytt, vagnschef och upp till 9 skyttesoldater.

Fordonet är modulärt uppbyggt där olika varianter kan skapas utifrån ett antal varierande basplattformar. De skiftande modulerna för skydd, vapensystem och rollspecifik utrustning medför en hög grad av flexibilitet.

Innan avtalet kan träda i kraft måste regeringen fatta beslut.