Nationaldagen firades i Kosovo

Lördagen den 6 juni , Sveriges nationaldag, uppmärksammades och firades hela dagen av KS19 i Kosovo. Det började kl 08.00 med uppställning och parad för fanan. Ett tal hölls av ställföreträdande kontingentschef Greger Ahlén och alla i KS19 stämde sedan upp i nationalsången. Men det var bara början. Hela dagen kantades av typiskt svenska aktiviteter såsom tipspromenad, allsång och så var det landslagsfotboll på radion.

Parad för fanan på nationaldagen. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Katrin Sannerborg och Malin Domeij tog ton och ledde nationalsången.
Katrin Sannerborg och Malin Domeij tog ton och ledde nationalsången. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
KS19 firade ordentligt med Sverigetårta.
KS19 firade ordentligt med Sverigetårta. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Katrin Sannerborg och Malin Domeij tog ton och ledde nationalsången. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
KS19 firade ordentligt med Sverigetårta. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten

Paradplanen inne på Camp Victoria fylls av soldater i uniformer, basker och nyputsade kängor. Klockan börjar närma sig 08.00 och den svenska nationaldagen ska börja med fanvakt och tal. Fanvakten paraderar stolt med flaggan i vinden och soldaterna står i givakt. Ställföreträdande kontingentschef Greger Ahlén gör honnör till fanan och talar sedan till soldaterna om grunderna till den svenska nationaldagen och om gamla anor. Sedan ska nationalsången sjungas, och det i ledning av Katrin Sannerborg och Malin Domeij. Solen skiner på en blå himmel, precis det väder som en gång i tiden låg till grund för beslutet att fira nationaldagen just den 6 juni, det och många andra anledningar förstås.

När fanvakten paraderat ut från planen skingras soldaterna, men bara för en stund. En tipspromenad väntar och därefter också en matiné i form av den svenska filmen Jalla Jalla, som visas i Muddy Mess.

Efter middagen hålls en "Allsång på mässen" och KS19 sjunger svenska klassiker och får en släng av hemlängtan. Det spelas bara svenska låtar på stereon under kvällen och sedan vid 20.00 börjar folk att samlas vid radion för att lyssna på landslagsmatchen mellan Sverige och Danmark. En match som tyvärr slutade med förlust för Sveriges del. Men trots det var dagen lyckad och firandet fullkomligt.

Pastor Magnus Sälde höll även en minnesstund för att hedra och minnas våra kamrater som inte längre finns med oss. De kamrater som gått bort under sin tid i utlandsstyrkan.