Medaljer vid varmt midsommarfirande

Under midsommarhelgen delades Nato-medaljer ut till 313:e luftburna skvadronen på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Skvadronen har varit i Afghanistan sedan mitten av april och förstärkt både FS 16 och FS 17 .

Det var hett i solen under midsommarceremonin på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/FS17/Försvarsmakten
Kristoffer Hjelmtorp, 313:e luftburna skvadronen tar emot Nato-medaljen av chefen för FS 17, överste Olof Granander.
Kristoffer Hjelmtorp, 313:e luftburna skvadronen tar emot Nato-medaljen av chefen för FS 17, överste Olof Granander. Foto: Henrik Klingberg/FS17/Försvarsmakten
Kristoffer Hjelmtorp, 313:e luftburna skvadronen tar emot Nato-medaljen av chefen för FS 17, överste Olof Granander. Foto: Henrik Klingberg/FS17/Försvarsmakten

”I fredens och frihetens tjänst” lyder den engelska och franska texten på medaljens baksida. Sedan 2003 leds ISAF av Nato - därav Nato-medalj.

ISAF arbetar tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor för att höja säkerheten i Afghanistan så att FN och andra biståndsorganisationer ska kunna fortsätta med humanitära insatser och bidra till utvecklingen i Afghanistan. 313:e luftburna skvadronen, som åker hem till Sverige om tre veckor, har varit en del i detta.
- Här har jag fått lära mig att alltid vara på tå och jag har lärt mig mycket bättre om hur organisationen fungerar, säger Kristoffer Hjelmtorp, gruppsignalist på skvadronen.

313:e skvadronen är ett beredskapsförband och står i beredskap till oktober 2010. Huvuddelen av soldaterna kommer från K 3 i Karlsborg.
- Jag hoppas på fler missioner. Det har varit lite hårt att köra tre månader på raken. Men med leave hade jag lätt kunnat vara här längre. På ett sätt är det skönt att åka hem, samtidigt lite trist - man vet inte om man får komma tillbaka till Afghanistan, säger Kristoffer Hjelmtorp.

FS 17 kommer att arbeta i Afghanistan fram till mitten av december. Medaljceremonin och midsommarfirandet blev varmt, omkring 40 grader och förstås varmare i solen.