Medaljceremoni med dans runt midsommarstången

I fredags medaljerades KS19 med Nato-medaljen non article 5 för insatser för fred och frihet på Balkan. Non Article 5 är en internationell medalj och den delas ut till dem som tjänstgjort minst 30 dagar i en Nato-ledd styrka som till exempel KFOR (Kosovo Force) i Kosovo. Och under en traditionell ceremoni på midsommarafton delades den blå-vita medaljen ut till de svenska fredssoldaterna.

Dans runt midsommarstången. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Natomedaljen Non Article 5
Natomedaljen Non Article 5 Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Natomedaljen Non Article 5 Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten

– Vi står här i dag för att ta emot medaljen Non Article 5 för de insatser vi har genomfört och fortfarande genomför i KFOR. Ni har alla förtjänat medaljen för det hårda arbete, den lojalitet och kamratskap ni alla har visat och jag kan inte tänka mig en bättre dag att fira detta än midsommarafton, sa förbandschef Stefan Smedman när han talade inför hela kontingenten vid ceremonin.

Medaljceremonin genomfördes inför ett tiotal gäster från andra nationer och den avslutades sedan med en svensk midsommarmiddag med färskpotatis, sill och grillspett.

Efter middagen dansades det runt midsommarstången och alla sjöng med i de traditionella sångerna. De flesta deltog även i fem-kampen på kvällen.

Medalj för fredsinsatser

Medaljen är blå och vit med en rand i silver och Nato-symbolen, en kompassros, sitter i mitten. På baksidan står det "In service of peace and freedom".

Svenska soldater har arbetat med fred, frihet och säkerhet i Kosovo sedan oktober 1999, så snart har det gått tio år. Mycket har hänt på de tio åren och sedan lite mer än ett år tillbaka utropade sig Kosovo självständigt. KFOR utför inte längre några polisiära uppgifter utan ser till att upprätthålla allmän ordning och stöttar FN-administrationen och resolution 1244.