Med bättre värnpliktsutbildning i sikte

Mer kvalitativ soldatutbildning och mindre tid i kuren. På P 4 ser insatssoldaterna med förväntan på det nya fyraveckorssystemet, som ska bidra till en attraktivare befattningsutbildning och ökade chanser till utlandstjänstgöring.

De värnpliktiga insatssoldaterna Dennis Theander och Andreas Epparn undersöker misstänkt objekt vid kasunerna. Foto: Carl-Johan Kullving
Bevakningschefen löjtnant Erik Lindberg befordrar de värnpliktiga insatsgruppcheferna till korpraler under en kort ceremoni utanför vaktlokalen i Kvarn.
Bevakningschefen löjtnant Erik Lindberg befordrar de värnpliktiga insatsgruppcheferna till korpraler under en kort ceremoni utanför vaktlokalen i Kvarn. Foto: Carl-Johan Kullving
Insatsstyrkan på Kvarn är ständigt på språng och redo att rycka ut vid larm.
Insatsstyrkan på Kvarn är ständigt på språng och redo att rycka ut vid larm. Foto: Carl-Johan Kullving
Bevakningschefen löjtnant Erik Lindberg befordrar de värnpliktiga insatsgruppcheferna till korpraler under en kort ceremoni utanför vaktlokalen i Kvarn. Foto: Carl-Johan Kullving
Insatsstyrkan på Kvarn är ständigt på språng och redo att rycka ut vid larm. Foto: Carl-Johan Kullving

Solen steker från klarblå himmel över P 4:s insatssoldater på Kvarn. Skuggkonturer ifrån de uppställda soldaterna spelar lekfullt på asfaltsplanen utanför vaktlokalen. Det är ingen vanlig vaktavlösning mellan de två vaktlagen denna heta sommardag - de meniga gruppcheferna ska bli korpraler.
– Hädanefter stöds era ordrar av lagen, vilket innebär ökade krav på att ni ger dem med omdöme till era kamrater, säger bevakningschef löjtnant Erik Lindberg.

De värnpliktiga på P 4 i Kvarn har precis avslutat sin fyra månader långa grundutbildning för att gå in i sin befattningstjänst som insatssoldater. Till skillnad mot tidigare årskullar ska de i augusti gå in i ett nytt fyraveckorssystem för att minska tiden i bevakningskuren och öka soldatkvaliteten: två veckor fortsatt soldatutbildning, FSU, följt av en vecka i kuren och slutligen en vecka av ledighet.
– I och med det nya systemet får vi mer personlig soldatträning än vad vanliga skyttesoldater får, säger värnpliktige Martin Palmér.
– Förbandet har särskilt satsat på att höja just bevakningssoldaternas konkurrensvärde när de ska söka anställning i exempelvis utlandsstyrkan, berättar Erik Lindberg.

Kunskapstörstiga

Insatssoldaterna ser positivt på att få mer soldatutbildning. Värnpliktige vaktgruppchefen Linus Claar menar att många längtar efter att bygga på de redan goda soldatkunskaperna de fått i exempelvis pansarskytte och strid.
– Det är en jättestor skillnad mot tidigare år. Det blir ju roligare och en mer givande utbildning att ha mer FSU inlagt i planeringen, säger han.
– Alla längtar efter att ha på sig stridvästen igen, det märktes på skjutbanan förra veckan, fortsätter han.

Alla soldater i Linus vaktlag har självmant sökt sig till tjänsten som insatssoldat med följden att ambitionsnivån är oerhört hög. Flertalet vill söka sig vidare inom Försvarsmakten i framtiden, med början i utlandsmission.
– Men det får bli Kosovo i första hand, Afghanistan får vänta, ler Linus.