Karlbergs dag 2009

Lördag den 30 maj genomfördes Karlbergs dag med utställningar av militär utrustning, uppvisningar, musik och mycket annat.Alla försvarsgrenarna var representerade från ett stort antal av Försvarsmaktens förband.

Norrlandsförband i sommarmiljö. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Klätterväggen är intressant för många besökare.
Klätterväggen är intressant för många besökare. Foto: Lollo Eriksson, Försvarsmakten
Stridsbåt 90 vid bryggan i Karlbergssjön.
Stridsbåt 90 vid bryggan i Karlbergssjön. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Avväpning av bandit under stridsförevisningen.
Avväpning av bandit under stridsförevisningen. Foto: Lollo Eriksson, Försvarsmakten
Klätterväggen är intressant för många besökare. Foto: Lollo Eriksson, Försvarsmakten
Stridsbåt 90 vid bryggan i Karlbergssjön. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Avväpning av bandit under stridsförevisningen. Foto: Lollo Eriksson, Försvarsmakten

Över i stort sett hela Karlbergs område fanns det möjlighet att se på utställningar av modern utrustning. Bland de första sakerna som mötte besökarna var en fullskalemodell av flygplanet JAS 39 Gripen.

Vid bryggan låg en gruppbåt och en stridsbåt från amfibiekåren och på yttre borggården och i parken förevisades stridfordon, helikopter, stridledningsutrustning från flygvapnet och mycket annat. Bland de mer spektakulära sakerna i den 25-gradiga värmen var en stor vit igloo, för säkerhets skull i uppblåsbar plast. Det var norrlandsförbanden som informerade om sin verksamhet på det sättet.

Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet hade satsat stort på att visa olika militära idrotter där det också fanns möjlighet för besökarna att pröva på dessa idrotter.

För att informera om de olika möjligheterna till att göra värnplikt och att arbeta i Försvarsmakten hade Försvarsmakten ställt upp sin stora informationstrailer där även Pliktverket deltog med personal. Naturligtvis fanns det också möjlighet att få veta mer om hur man utbildar sig till officer, både som specialistofficer och på Försvarshögskolans 3-åriga officersprogram.

Dagen avslutades med en stridförevisning på yttre borggården där kadetterna genomförde ett ganska våldsamt omhändertagande av ett gäng banditer.

För den som var intresserad av kultur genomfördes visningar av slottet, där guiderna uppträdde i kläder som påminde om slottets tidiga historia. Sist men inte minst bidrog tre musikkårer till underhållningen som avslutades med en gemensam konsert på slottstrappan.

Om du missade det här arrangemanget kommer du att få en ny möjlighet, preliminärt i slutet på maj nästa år.