Italienarna packar ihop

Det italienska CATO-teamet på femton personer som kontrollerat bagage och passagerare under övningen Loyal Arrow gör sig nu redo att åka hem. De kom hit den 20 maj och ungefär 800 personer har passerat igenom deras kontroller sedan dess.

Ankomsthallen ekar tom. CATO-teamet monterar ner den militära flygstationsbyggnaden. Foto: Elina Firouzfar
Pietro Santini och Nardon Gilberto.
Pietro Santini och Nardon Gilberto. Foto: Elina Firouzfar
Vänthallen för de ankommande till flygbasen.
Vänthallen för de ankommande till flygbasen. Foto: Elina Firouzfar
Pietro Santini och Nardon Gilberto. Foto: Elina Firouzfar
Vänthallen för de ankommande till flygbasen. Foto: Elina Firouzfar

Deras huvuduppgift var att söka efter farlig materiel, såsom till exempel knivar och andra vassa föremål. Pietro Santini, chef för den italienska gruppen tycker att övningen gick bra, men de stötte på vissa problem.

– Flygplatsen var inte tillräckligt stor, men vi löste det genom att använda delar av den civila flygplatsen, säger han.

Allt röntgas

Pietro berättar stolt att det var första gången en röntgen-maskin använts under en NATO-övning och att det var en väldigt viktig del i deras arbete. De använder i stort sett samma sorts utrustning som finns på civila flygplatser, fast med militär stil och fason. I det stora tältet där kontrollerna genomförts hänger italienska och svenska flaggor och på de italienska soldaternas uniformer sitter F 21:s förbandsmärke.

Sverige vs Italien

I vanliga fall jobbar Pietro och hans kollegor på Sardinien och nästa stora övning Volcanex äger rum i Verona i oktober i år. De upplever det svenska klimatet och den svenska kulturen som väldigt annorlunda jämfört med Italiens.

– Det ska bli skönt att åka hem, när vi åkte hemifrån i maj var det 35 grader varmt, när vi kom fram till Luleå var det 8 grader varmt, säger Nardon Gilberto.

En annan skillnad i den italienska kulturen är deras mat. Som tur var hittade italienarna en italiensk pizzeria i Luleå där de kunde äta både pizza och spaghetti. Trots de kulturella skillnaderna fick Pietro och Gilberto ett bra intryck av de svenska soldaterna.

– De har varit vänliga och intresserade av vad vi håller på med, jag har fått nya vänner som jag gärna träffar igen, säger Pietro.