Gripen i luften varje dag

Under Loyal Arrow har de svenska piloterna kunnat flyga varje dag.– Vi har genomfört alla våra planerade flygningar, de andra nationerna har fått ställa in några gånger på grund av låg molnbas, säger piloten Carl-Johan Edström, chef på andra divisionen på F 21.

De svenska JAS 39 Gripen har genomfört alla planerade flygningar under Loyal Arrow. Här har ett av de fyra deltagande Gripenplanen precis startat från F 21. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Carl-Johan Edström, chef för andra divisionen på F 21.
Carl-Johan Edström, chef för andra divisionen på F 21. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Två JAS 39 Gripen redo att starta.
Två JAS 39 Gripen redo att starta. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Carl-Johan Edström, chef för andra divisionen på F 21. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Två JAS 39 Gripen redo att starta. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Med start i januari nästa år står den tredje stridsflygsenheten, SE 03, i beredskap. Vårens SE 03 består av omkring 100 personer från F 21, bland annat tekniker, en stabsenhet och personal för samband och närskydd. Enheten löser av SE 02 som kommer från F 17 i Ronneby.

Bevakning och Close Air Support

Under Loyal Arrow har enheten kunnat finslipa förberedelserna inför uppdraget. Totalt 78 flygplanrörelser har genomförts där piloterna haft både offensiva och defensiva uppgifter.
– Till de defensiva hör att bevaka ett av våra luftförsvarsområden. Våra offensiva uppgifter har bland annat inkluderat vapenfällning i Vidsel och Close Air Support, säger Edström. Under fällningarna har Gripenplanen släppt fyra GBU 12, vilket är en bomb utan sprängkraft där en stålklump ersätter effekten.

Rätt i tiden

Fyra Gripenplan från F 21 har ingått i Loyal Arrow som ligger rätt i tiden för att passa övningsserien, menar Carl-Johan Edström.
– Det här är den näst sista övningen innan beredskap. Vi tränade väpnad strid under Cold Response i vintras och nu har syftet varit att utföra ett fredsframtvingande uppdrag. Så under Loyal Arrow har de gällande insatsreglerna, eller ROE, Rules of Engagement som det kallas, haft mer påverkan, säger han.
– Under den här övningen har vi också haft en övad stab och det är oerhört nyttigt. Då kommer det in viktiga moment där man tillsammans med övriga deltagande länder och staben måste komma fram till rätt beslut innan man utför de olika uppdragen, avslutar Carl-Johan Edström.