Fotboll för en minfri värld

Svenska FN-förbundet arrangerar varje sommar en fotbollscup för ungdomar under temat "Röj en mina". Även i år deltog Swedec med en informativ monter kring minor och minröjning samt erbjöd möjlighet för barn och vuxna att själva prova på.

Swedec deltog på Svenska FN-förbundets fotbollscup till förmån för humanitär minröjning Foto: Katarina Forsberg/Försvarsmakten
Många undgomar ville lära sig mer om minor och minröjning
Många undgomar ville lära sig mer om minor och minröjning Foto: Katarina Forsberg/Försvarsmakten
Många undgomar ville lära sig mer om minor och minröjning Foto: Katarina Forsberg/Försvarsmakten

GloBall Cup arrangerad av Svenska FN-förbundet är en unik fotbollscup där ungdomar mellan tio och 15 år spelar fotboll samtidigt som de deltar i arbetet för en minfri värld. För varje mål som görs under cupen stödjer ett antal företag med en slant till FN, pengar som i år används för att röja minor i Kambodja. Deltar gör barn och ungdomar från hela Sverige samt även de nordiska länderna samt Italien.

Swedecs monter under årets GloBallCup var välbesökt av såväl kunskapstörstande barn som nyfikna vuxna. I montern fanns exempel på olika typer av minor från många länder. Dessutom visade Swedec hur en minröjare arbetar för att oskaddliggöra minor. Populärt var också att själv dra på sig den tunga skyddsutrustningen och prova en minsökare i sandgropen. För dagen var det dock inte minor som låg gömda i sanden, i stället var det godisbitar som minsökaren gav utslag för.