Ett alternativ till sandstranden

Semestertider med sol, bad och glass? Inte för 4. skvadron som har en veckas ”semester” från Kavallerikasern och högvakt för stridsövning på närövningsfältet.

Gata bakåt! Det gäller att röra sig snabbt så att fienden inte hinner ta sikte. Foto: Leo Ahlgren/Försvarsmakten
Marcus Mattsson håller uppsikt bakåt.
Marcus Mattsson håller uppsikt bakåt. Foto: Leo Ahlgren/Försvarsmakten
Max Jungnelius, Marcus Mattsson och Martin Carlsvärd. (Nedre-VH) Behar Sopjani, Mikael Jönsson och Oscar Gren utvärderar övningen.
Max Jungnelius, Marcus Mattsson och Martin Carlsvärd. (Nedre-VH) Behar Sopjani, Mikael Jönsson och Oscar Gren utvärderar övningen. Foto: Leo Ahlgren/Försvarsmakten
Marcus Mattsson håller uppsikt bakåt. Foto: Leo Ahlgren/Försvarsmakten
Max Jungnelius, Marcus Mattsson och Martin Carlsvärd. (Nedre-VH) Behar Sopjani, Mikael Jönsson och Oscar Gren utvärderar övningen. Foto: Leo Ahlgren/Försvarsmakten

Omgiven av några få vita moln gassar solen ned på de värnpliktiga soldaterna från dragonbataljonens 4. skvadron som övar strid i bebyggelse utanför Kungsängen. Stora dammoln från grusvägen mellan två övningsbyggnader i trä flyger upp i luften när en grupp ur 4. pluton övar på hur man gör när gruppen blir beskjutna på en gata.

Gruppen tar sig fram på led mellan träbyggnaderna och låter vapnen svepa över fasaderna på båda sidor av gatan. Plötsligt blir de påskjutna av fienden en bit längre fram på gatan. Gruppen tar låga ställningar direkt och de första soldaterna i ledet besvarar elden.
– Gata bakåt! vrålar gruppchef Björn Kraftelid, varpå halva gruppen tillbakarycker till säker plats bakom husknuten.

Någon minut och mycket eld senare befinner sig hela gruppen i skydd från den angripande fienden.
– Det gick ju bra det här, ni har förstått vad det handlar om. Tillbaka, återhämta, beordrar sergeant Bark de värnpliktiga som svarar med ett enhälligt ”ja, sergeant” och går tillbaka till återhämtningsplatsen i skuggan längs med långsidan av en övningsbyggnad.

4. skvadron håller för det mesta till på Kavallarikasern inne i Stockholm men bor under veckan på Livgardet och bedriver övningsverksamhet som strid i bebyggelse och skarpskjutning på skjutbana.

Ingen av soldaterna verkar särskilt ledsen över att under gassande sol iförd stridsutrustning springa omkring i dammolnen när kompisar och kollegor har semester. Hjälm, tröja, jacka, stridsväst med magasin och vattenbehållare. Byxor, dubbla sockor, svarta kängor och slutligen Ak 5 kånkas omkring på. Den tjocka skyddsvästen har de fått lov att ta av sig.

Värnpliktige Max Jungnelius hade blandat drinkar på en hamnbar i Visby om han inte övat strid i bebyggelse med kamraterna från 4. pluton.
– Nu får jag ju göra det här istället och det är också kul, lite sämre betalt bara, flinar Max där han sitter i skuggan och väntar på att få göra ett genomförande till.
– Vi visste att det inte var så mycket ledigt redan när vi ryckte in med tanke på alla högvaktstimmar vi skulle gå, så det är inga problem, fyller värnpliktige Martin Carlsvärd i.

Om några timmar ska Max, Martin, Björn och de andra tillbaka till kasern och spela fotboll, käka glass eller göra något annat ledigt i sommarsolen. Nästa vecka väntar vidare verksamhet vid slottet som högvakt.