En sommar i fält

Sol, bad och glass kontra skoskav, armhävningar och morgonuppställningar. Vad vill en tonåring helst ägna sommaren åt? För 14 ungdomar på I19s sommarläger är valet självklart.

Ungdomarna packar inför sin fjällmarsch i trakten kring Arvidsjaur. Foto: Eric Bergh
– Jag vet att jag vill göra lumpen men inte som vad än, säger Jenny Lindblad.
– Jag vet att jag vill göra lumpen men inte som vad än, säger Jenny Lindblad. Foto: Eric Bergh
– Jag vet att jag vill göra lumpen men inte som vad än, säger Jenny Lindblad. Foto: Eric Bergh

– Man kan säga att de genomför en kort och intensiv GSU, grundläggande soldatutbildning, säger löjtnant Gustav Klefborn som tillsammans med några andra befäl har hand om ungdomarna under de två veckorna. Ungdomarna är alla 15-19 år gamla och kommer från hela Sverige.

En GSU är i vanliga fall uppåt tre månader lång, så Gustaf Klevborn och hans kollegor har packat de två veckorna med så mycket verksamhet som det bara går.
– Vad vi gör med soldater på en vecka annars gör vi här på en kväll. Förhoppningsvis sår vi ett frö för framtiden så att de vill tillbaka till oss när det är dags, fortsätter han.

De flesta av ungdomarna vill tillbaka. Philip Hedberg och Rasmus Törnros Jonsson är kompisar sedan innan och tänker satsa på att göra utlandstjänst i framtiden, kanske också läsa till officerare.
– Vi hade nog väntat oss att ha det lite hårdare här. Man lär sig mer om man får en rejäl utskällning någon gång och det har synts på befälen att de velat bli arga men hållit tillbaka för att vi inte är värnpliktiga. Dessutom är det underbart att ha på sig uniform, säger de.

De två veckorna fylls av exercisövningar, marsch, fältliv och fysövningar. Fysövningarna har varit populära bland ungdomarna, som tyckt att hinderbanan varit bland det roligaste hittills.
Men bara för att de fjorton ungdomarna inte är värnpliktiga än betyder det inte att slarv med vården är okej. När vecka 27 är slut ska all materiel vara återställd i sitt ursprungliga skick.

Det är kväll, ungdomarna packar och gör sig i ordning inför morgondagens marsch. Då ska de framrycka till Arvidsjaur för att verkligen få känna på soldatlivet. Förläggning ska upprättas, orientering ska genomföras och ungdomarna ska få känna på soldatlivet på riktigt. Ett annorlunda sommarlov för en tonåring.