De första stridsplanen har landat

Under torsdagen den 4 juni landade de första utländska stridsflygplanen som ska delta i flygövningen Loyal Arrow. Först att landa på svensk mark var det turkiska bidraget till övningen med sina F-16 Fighting Falcon.– En viktig övning, framförallt får vi möjligheten att samöva en organisation som under FN-mandat ska kunna leda större insatser i framtiden, sa överste Dennis Hedström, Försvarsmaktens projektledare för övningen.

Ett av de turkiska F-16 tog som första utländska stridsflygplan svensk mark inför Loyal Arrow. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Media hade på torsdagen bjudits in till pressträff inför övningen, ett 15-tal mediarepresentanter kom till F 21.
Media hade på torsdagen bjudits in till pressträff inför övningen, ett 15-tal mediarepresentanter kom till F 21. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ställföreträdande flottiljchef vid F 21 och Försvarsmaktens projektledare för övningen, överste Dennis Hedström.
Ställföreträdande flottiljchef vid F 21 och Försvarsmaktens projektledare för övningen, överste Dennis Hedström. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Vi ser fram emot en spännande övning med många intressanta uppdrag, sa den turkiske piloten, major Anil Basar.
– Vi ser fram emot en spännande övning med många intressanta uppdrag, sa den turkiske piloten, major Anil Basar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Media hade på torsdagen bjudits in till pressträff inför övningen, ett 15-tal mediarepresentanter kom till F 21. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ställföreträdande flottiljchef vid F 21 och Försvarsmaktens projektledare för övningen, överste Dennis Hedström. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Vi ser fram emot en spännande övning med många intressanta uppdrag, sa den turkiske piloten, major Anil Basar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Loyal Arrow är en av de största flygövningarna hittills i Sverige. Sammanlagt deltar tio länder med flyg- och/eller markförband. Övningen leds av Nato med den svenska Försvarsmakten som värd. Målet är att öva och träna enheter och staber i att leda och genomföra luftoperationer, förbereda Natos beredskapsförband samt att öka de svenska luftstridskrafternas interoperabilitet.

Strax efter lunch på torsdagen landande alltså de första stridsflygplanen på F 21 i Luleå. Det var de turkiska F-16 Fighting Falcon.
– Vi ser fram emot en spännande övning med många intressanta uppdrag tillsammans med de andra nationerna. Vi har övat med andra länder flera gånger tidigare men det är första gången vi är i Sverige, sa major Anil Basar som var den förste av de turkiska piloterna att landa i Luleå.

Partnerskap för fred

Förutom de deltagande Nato-länderna är övningen öppen för så kallade PFF-länder. PFF står för Partnerskap för fred, som är ett praktiskt samarbetsprogram mellan Nato och intresserade stater inom OSSE, Organisation för säkerhet och samarbete i Europa. Grundläggande för PFF är att varje enskild stat bestämmer inom vilka områden och på vilket sätt man är beredd att samarbeta. Syftet med PFF-samarbetet är bland annat att öka förmågan att delta i internationella fredsfrämjande insatser, främst genom att öka interoperabiliteten mellan olika länder, det vill säga förmågan att kunna fungera effektivt tillsammans.

Erfarenheter för framtiden

Loyal Arrow är den högst prioriterade övningen för de svenska flygstridsförbanden under 2009. Värdskapet för övningen innebär att Sverige får goda erfarenheter av övningsplanering, logistik och att genomföra större internationella övningar här i Sverige.
– Loyal Arrow är mycket viktig för den svenska Försvarsmakten, det ger oss bra övning och tillfälle att arbeta i ett internationellt sammanhang. Inte bara med de flygande enheterna utan också markförband och stabsfunktioner, sa Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten under torsdagens pressmöte.

Övningen inleds den 8 juni och genomförs i Norr- och Västerbotten med Norrbottens flygflottilj, F 21 i Luleå, som huvudbas.