Att lära sig tänka som en terrorist

– För mig som har en civil bakgrund har inte minst det taktiska tänkandet vi fått lära oss under utbildningen varit ovärderligt, säger Klas Carlsson, hundförare vid F 17 och en av deltagarna vid den första formella hundinstruktörsutbildningen för ammunitions- och vapensökhundar som genomförts på Swedec.

Hundföraren måste alltid fråga sig var det är logiskt att vapen eller sprängämnen ligger gömda i varje specifik miljö. Foto: Katarina Forsberg/Försvarsmakten

Hundförare och hundar med olika bakgrunder och till vardags verksamma över hela Sverige samlades till en fyra veckor lång och mycket intensiv instruktörsutbildning. På schemat fanns ämnen som grundläggande hunddressyr, genomgång av grundövningar i hitta/markera till akutsjukvård för hunden. Målsättningen var under utbildningen att ge eleverna en målbild av ett ammunitions/vapensök med hund samt att ge eleverna en generell taktisk bild av hur en hund nyttjas effektivt.

Ekipagen fick därefter en gedigen praktisk utbildning i ammunitions- och vapensök i skiftande miljöer och under skiftande förhållanden.
– Vi har tränat terrängsök i olika typer av terräng, även i mörker, berättar Klas Carlsson. När vi övade fordonssök har vi gått igenom olika sätt att söka på, från scanning till detaljsök av lastbilar, bussar och personbilar.

Det är en hel del att tänka på för att hundföraren ska hjälpa sin hund fram till ett bra arbete. Tidsaspekten är viktig, hur länge har det som eftersöks funnits i terrängen eller i lastbilen. Vindförhållanden är också mycket viktiga att ta hänsyn till, hunden använder vinden för att få upp vittring och då gäller det för hundföraren att ta hänsyn till detta.
– Planering är a och o, säger Klas. Att tänka igenom arbetet innan för att uppnå bästa möjliga resultat och inte heller glömma säkerhetsaspekten, för hela ekipaget. Som förare och människa har jag också ytterligare en uppgift för att hjälpa min hund, att försöka tänka som en terrorist. Att ställa sig frågan: Var är det logiskt att vapnen eller sprängämnen ligger gömda i just denna miljö?

Gruppen gick från fordonssök vidare till byggnadssök där ekipagen tränats på en mängd olika platser, i ett värmeverk, ett soldathem, på höjder, i trappor, på en hockeyarena, i och runt en bondgård på landet. 

Sista kursdagen är det dags för utvärdering och summering. Både förare och hundar är trötta men alla ser mycket nöjda ut.
– Det har verkligen varit lärorika veckor, sammanfattar Klas Carlsson. Nivån har varit precis lagom och utbildningen har passat såväl civil som militär personal.