Variation och effektivitet i Arvidsjaur

I slutet av mars ryckte drygt 100 soldater in på plutonsbefälsskolan vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Det har nu gått två månader av utbildningen och soldaterna börjar bli riktigt varma i kläderna.– Det har varit väldigt bra hittills, det är mycket nytt och spännande vi får lära oss, säger Julius Rulander, Skövde, en av soldaterna på plutonsbefälsskolan.

Soldaterna på Plutonsbefälsskolan vid Arméns jägarbataljon börjar bli riktigt varma i kläderna, här snabbskytteutbildning under ledning av löjtnant Marcus Arklöv. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Julius Rulander, Skövde, är nöjd med de två första månaderna i Arvidsjaur.
Julius Rulander, Skövde, är nöjd med de två första månaderna i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Närkamp.
Närkamp. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Handhavandeutbildning Radio 180.
Handhavandeutbildning Radio 180. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Julius Rulander, Skövde, är nöjd med de två första månaderna i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Närkamp. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Handhavandeutbildning Radio 180. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Denna vecka är en helt ordinär utbildningsvecka vid plutonsbefälsskolan. Som så många gånger tidigare är utbildningen uppbyggd som ett stationssystem där soldaterna delas in i grupper.
– Ett effektivt sätt att gå igenom flera delar i utbildningen varje vecka. Sen är det bästa sättet att utbilda när man är inte är så många befäl, säger kapten Tobias Fredriksson.

Veckan har innehållit vapentjänst i form av snabbskytte, sambandsutbildning, närkamp och repetition av sjukvårdsmoment.
– Det är bra med olika stationer, det blir mer variation och man skärper sig bättre när man inte kör så långa pass med samma sak, säger Julius Rulander.

700 skott

Sambandsutbildningen bestod under torsdagen i lektion i handhavande av Radio 180. En station innehöll närkampsutbildning och skjututbildningen bestod av snabbskytte med bland annat eldavbrottsexercis.
– Soldaterna har hunnit skjuta mycket de två första månaderna, precisionsdelen i utbildningen är redan avklarad. Skjututbildningen är idag betydligt mer omfattande än tidigare, förr hade soldaten gått igenom hela paketet efter 90 skott, idag skjuter varje soldat 700 skott, berättar löjtnant Marcus Arklöv, instruktör.

Informationshelgen gjorde stor nytta

Soldaterna ryckte alltså in i slutet av mars men de flesta besökte Arvidsjaur redan i december förra året för informationshelg.
– Den var verkligen nyttig, man fick testa sig och veta hur man stod fysiskt och framförallt fick man se hur det såg ut här. Vi fick ju också chansen att ta hem och gå in marschkängorna och det var väldigt bra, avslutar Julius Rulander.

Se fler bilder från utbildningen.