Valborgsmässoafton också i Kosovo

Den sista april firades våren in på Camp Victoria i Kosovo och för första gången sen nedrotation kunde stora delar av den svenska kontingenten samlas för att njuta av en middag tillsammans.

Valborgsfirande på Camp Victoria. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Våren firas in hos den svenska styrkan i Kosovo.
Våren firas in hos den svenska styrkan i Kosovo. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Våren firas in hos den svenska styrkan i Kosovo. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten

Trosspluton och framförallt sjukvårdsgruppen stod för valborgselden i form av grillning. Det var så nära ett svenskt firande man kan komma i Kosovo. 

Trots tjocka moln på himlen, kalla vindar och ett närstående regn samlades den svenska personalen vid Muddy Mess på Camp Victoria för att grilla och fira in våren. Trosspluton med framförallt sjukvårdsgruppen i spetsen ordnade med eldar i grillarna en stund innan köttet lades på och svensk musik ljöd i högtalarna.

Framförallt var det viktigt att så många i kontingenten kunde samlas på en och samma plats. De första veckorna har inneburit mycket arbete för hela förbandet så det var därför extra skönt att så många kunde göra något tillsammans i en mer avslappnad miljö. 

Konungens födelsedag

Det var inte bara Valborgsmässoafton som firades utan även Hans Majestät Konungens födelsedag.

Grillandet pågick mellan klockan 18 och 20 och sedan fortsatte firandet inomhus med biljard, sällskapsspel och samtal. Kvällen var mycket lyckad och på flera håll hördes nynnandet av vårsånger. Och grillningen, vädret och stämningen gav oss alla känslan av en riktigt svensk valborg, trots att vi är så många mil bort.