Swedish Air Element C-130 operativt

Den 15 maj blev transportflygförbandet Swedish Air Element C-130, (SAE C-130) operativt. SAE C-130 är nu överlämnat till chefen för Isaf och flög redan under förra veckan fem dagar med flera uppdrag dagligen. Man har redan transporterat svenske ÖB, Sverker Göranson.

En Hercules landar på flygplatsen i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Foto: Daniel Skoglund

Sedan fredagen den 15 maj är SAE C-130 operativt. Man flyger uppdrag för chefen för Isaf över hela Afghanistan. Det är första gången ett svenskt transportflygförband flyger över hela Afghanistan i den här omfattningen.

Man har sedan den 15 maj i stort sett flugit enligt schemat från den tyska basen Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. Några mindre störningar förekom inledningsvis, men nu är man igång och hade fem flygdagar i förra veckan.
– Uppstarten har gått smidigt, snabbt och lätt och samarbetet med våra värdar fungerar mycket bra, säger P-O Andersson som är chef för SAE C-130.