Svettig start i Djibouti

Hett, kaotiskt och spännande. De svenska sjömännen har fått en första uppfattning av sin nya ”hemmahamn” i republiken Djibouti, Somalias norra grannland.

Vid ankomsten på Djibouti flygplats kontrollerades sjömännens kroppstemeratur och pass. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera
Väntan vid passkontrollen tog sin tid.
Väntan vid passkontrollen tog sin tid. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera
Väntan vid passkontrollen tog sin tid. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

Förbandet ME01 anlände något försenat till Djibouti city på söndagseftermiddagen. Första intrycket var givetvis den fuktiga hettan som slog emot på flygplatsen. På resan till hotellet gick kamerorna lika varma.

På grund av svårigheter att få kajplats i Djibouti hamn, blev det en nödlösning att förlägga de tre fartygsbesättningarna på hotell första natten.

Fartygen har nu lossats från fraktfartyget Eide Trader och embarkeras under måndagen. De avancerade systemen för teknik och samband har noggrant kontrollerats av personal som medföljt fartygen under resan genom Suezkanalen.

Nu väntar några intensiva dygn av förberedelser inför fredagen, då ME01 går in i den operativa fasen med att skydda och eskortera FN:s mattransporter i Adenviken.