Sjöräddningsinsats med HMS Pelikanen

HMS Pelikanen har under veckan genomfört en lyckad sjöräddningsinsats på ostkusten. Två bröder kantrade med en mindre segelbåt och torpedbärgaren kom till deras undsättning.

HMS Pelikanen Foto: Försvarsmakten

Det var under eftermiddagen den 27 maj som ubåtsflottiljens torpedbärgarfartyg, HMS Pelikanen fick ett nödmeddelande över radio från MRCC (Sweden Rescue). En mindre segelbåt med två besättningsmän hade kapsejsat strax syd om Västervik.

I hög fart satte HMS Pelikanen av för att undsätta de två personerna. Väl på plats fick torpedbärgaren kontakt med en upp och nedvänd segelbåt. På skrovet satt två yngre män som visade tecken på nedkylning. Dessa togs ombord och en enklare behandling påbörjades. Personalen ombord på HMS Pelikanen lyckades senare vända segelbåten och bogserade den in till land.