Sjömän röstade i valdistrikt Adenviken

Två lakan fick duga som valskärm när ME01 gick till val i Europaparlamentet. Valdeltagandet ombord på fartygen blev högt – majoriteten av sjömännen utnyttjade sin demokratiska rättighet att rösta.

Kön ringlade sig i HMS Trossös ordersal då Lena Stark från ambassaden i Addis Abeba förrättade val till EU-parlamentet. Foto: Hannah Larsson
Lena Stark registrerade, kontrollerade och slickade kuverten som innehöll ME01:s valsedlar till EU-valet.
Lena Stark registrerade, kontrollerade och slickade kuverten som innehöll ME01:s valsedlar till EU-valet. Foto: Hannah Larsson
Valdeltagandet på HMS Trossö blev stort - cirka 70 procent, konstaterade Lena Stark.
Valdeltagandet på HMS Trossö blev stort - cirka 70 procent, konstaterade Lena Stark. Foto: Hannah Larsson
Lena Stark registrerade, kontrollerade och slickade kuverten som innehöll ME01:s valsedlar till EU-valet. Foto: Hannah Larsson
Valdeltagandet på HMS Trossö blev stort - cirka 70 procent, konstaterade Lena Stark. Foto: Hannah Larsson

Ordersalen på HMS Trossö gjordes om till vallokal då Lena Stark från Sveriges ambassad i etiopiska Addis Abeba kom för att förrätta val till Europaparlamentet.

– Kan man rösta på Piratpartiet? skämtades det i kön till registreringen till ME01:s vallängd.

Svenskar i utlandet äger rätt att brevrösta eller rösta på ambassader, men är man till sjöss får ambassaden komma till fartyget.

– Det här var det mest udda valet jag varit med om, bekräftade Lena Stark som bland annat förrättat riksdagsval i Indien 2006.

Majoriteten röstade

Projektledaren för EU-valet, var ME01:s personalchef Jakob Hägglund som nöjt konstaterade att förbandet tog tillfället i akt att rösta. De som gick sjövakt fick avlösning för att kunna avlägga sin röst. Olov Norlander var en av de 46 personer på HMS Trossö som röstade.

– Jag hade bestämt mig sedan tidigare vem jag skulle rösta på och räknade med att kunna delta i valet. De brukar kunna ordna det, har jag hört.

Lena Stark registrerade, kontrollerade och samlade in valsedlarna i kuvert. Inte mycket skilde valet ombord på HMS Trossö från ett ”vanligt” val.

Gustaf Wenngren tyckte att det är självklart att nyttja rösträtten:
– Jag hade röstat om jag varit hemma också. Om man är medlem i EU måste man vara delaktig, resonerar han.

– Helt fantastiskt, vilken förmån, tyckte Lars Gelderman som var en av de sista som kryssade för sin kandidat.

På fredagen hade samtliga enheter inom ME01 givits möjligheten att rösta.