Rapport från sista utlandsturnén

Högt tempo och leverne under enkla förhållanden. Det är livet för militärmusiker på turné. Arméns trumkår lämnar här en rapport från avslutad Tysklandsturné.

Trumkåren avslutade den första konserten i Tyskland utomhus. Foto: Anders Back/Försvarsmakten
Det blir även en del historia på resorna. Här är Trumkåren framför Scharnhorstmonumentet.
Det blir även en del historia på resorna. Här är Trumkåren framför Scharnhorstmonumentet. Foto: Anders Back/Försvarsmakten
Även en stor kår är liten framför en C 160.
Även en stor kår är liten framför en C 160. Foto: Anders Back/Försvarsmakten
Det blir även en del historia på resorna. Här är Trumkåren framför Scharnhorstmonumentet. Foto: Anders Back/Försvarsmakten
Även en stor kår är liten framför en C 160. Foto: Anders Back/Försvarsmakten

Det är organisationen ”Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge”, VDK, som gjort det möjligt för Arméns Trumkår, TRK, att turnera i Tyskland. Det hela började för två år sedan när TRK var med  i ”Musikshow der Nationen” i Bremen. Där blev kåren framröstad av publiken som bästa band. Det gjorde att ledningen för Tattoo´t återigen bjöd in trumkåren till 2008.

Arméns trumkår anlände till Scharnhorts Kaserne vid 23-tiden. En snabb ordergivning inför morgondagen och sen i säng. Trumkåren hann med ett snabbt kort vid infarten och sen iväg till skolan, ”Osterholz samskola” där de skulle spela.
Crika 200 personer kom för att lyssna till bandet. Det blev ganska högljutt i den ganska låga lokalen men publiken uppskattade konserten. Efter den avslutande ”Rocktrappen” talade Rolf Reimers, chef för VDK och överlämnade några gåvor till kåren. Sedan bjöd kåren på trumsalut utanför lokalen där konserten slutade.

Efter en lugn förmiddag i Piene så åkte musikerna till ett besök på flygbasen, Fluggeswader 62 i Wunstorf, en så kallad transportbas med en hel del C 160 och C 130. TRK fick en guidad tur och fick även kliva in i ett transportflygplan C 160. Sedan var det dags att åka till platsen för spelningen, Forum in Peine. Musiksoldat Magdalena Blad gjorde ett bra intro på ”The Final Countdown”. Som vanligt blev publiken hänförd av det blandade utbudet som spelades.

Totalt genomfördes fyra konserter i Tyskland. Den här veckan fortsätter turnén i Sverige med spelningar i Ludvika, Karlstad och på RUM-frstivalen i Västerås. Den 23 maj hålls en unik konsert i Eskilstuna, med både Arméns trumkår, Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår på scen samtidigt.

Den 4 juni håller trumkåren finalkonsert. Den 7 juni gör de sin sista vaktavlösning, som följs av en konsert på Stortorget. Missa inte de sista möjligheterna att se den sista upplagan av Arméns trumkår!