Praktik inför lumpen

Elin Weiffert, 18, läser andra året på Naturbruksgymnasiet i Östra Ljungby i Skåne. Elin har valt att mönstra och vill gärna göra värnplikten som hundförare. Hon har ett stort djurintresse och att få möjlighet att kombinera värnplikten med hundtjänst vore en önskedröm för henne.

Elin Weiffert från Kristianstad har praktiserat vid Ing 2. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Elin och Acca.
Elin och Acca. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Hundinstruktörerna Annika Danielson och Helen Petersson under ett test med Acca.
Hundinstruktörerna Annika Danielson och Helen Petersson under ett test med Acca. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Elin och Acca. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Hundinstruktörerna Annika Danielson och Helen Petersson under ett test med Acca. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2

Det var inte lätt att hitta en praktikplats säger Elin. Man får fixa praktikplatsen själv och jag ville jobba med tjänstehundar eftersom jag går linjen med hundinriktning vid skolan. Jag letade på flera platser, till exempel hos polisen och på F 17 i Ronneby. Till slut hittade jag hundavdelningen vid Ing 2, via Internet faktiskt. Elin ska mönstra inom kort och kommer att göra allt för att få göra lumpen som hundförare, hon kan inte tänka sig en bättre värnplikt.

Under sin praktik vid hundavdelningen har Elin fått en god insikt i vilka krav som ställs både på förare och hundar i tjänsten. Hon har fått prova på både att träna vapen- och ammunitionssökhundar och att ingå i ett Mine Rescue Team (MRT). Under veckan har hon naturligtvis fått vara med vid daglig rastning och hundvård. Elin har också provat på att delta i en stridsövning med en av insatsplutonerna vid Ing 2 som övade genomsök av en byggnad.

Vid hundavdelningen på Ing 2 utbildas de totalt 32 tjänstehundar som finns i ingenjörfunktionens insatsorganisation. Hundarna som tränas i Eksjö är av tre olika typer, vapen- och ammunitionssökhundar, ytsökande minhundar och klassisk minsökhund. Vid hundavdelningen jobbar tio hundinstruktörer.

För Elins skull är det nu bara att hoppas att hon och mönstringsförrättaren vid Pliktverket i Kristianstad har samma uppfattning om var hon ska göra sin värnplikt om något år.

Elin har under veckan vid Ing 2 skrivit dagbok där hon berättar om sina upplevelser. Dagboken kan du läsa i filen "Elin Weifferts dagbok".