På väg mot värnplikt

Med hundratals frågor och funderingar i bagaget anlände cirka 340 blivande värnpliktiga i början av maj till Ledningsregementet. Under en helg fick de lära känna det förband där de senare ska rycka in för sin värnpliktstjänstgöring.

Cirka 340 blivande värnpliktiga kom under en helg till Enköping för att lära känna verksamheten vid Ledningsregementet. Det motsvarar drygt 75 procent av de som kommer att rycka in under det kommande utbildningsåret. Foto: Rick Forsling
Frida Sundqvist var en av de 54 kvinnor som under helgen fick en möjlighet att öka sina kunskaper inför den kommande värnplikten. Förrådet var bara en station av många under två välfyllda dagar.
Frida Sundqvist var en av de 54 kvinnor som under helgen fick en möjlighet att öka sina kunskaper inför den kommande värnplikten. Förrådet var bara en station av många under två välfyllda dagar. Foto: Rick Forsling
Emir Pasalic och Frida Sundqvist ser värnplikten som en bra erfarenhet oavsett vad de väljer att göra efteråt.
Emir Pasalic och Frida Sundqvist ser värnplikten som en bra erfarenhet oavsett vad de väljer att göra efteråt. Foto: Rick Forsling
Nemanja Ratkovic var en av de absolut första att anlända. Han fick börja med att pröva ut storlek på sina marschkängor.
Nemanja Ratkovic var en av de absolut första att anlända. Han fick börja med att pröva ut storlek på sina marschkängor. Foto: Rick Forsling
Frida Sundqvist var en av de 54 kvinnor som under helgen fick en möjlighet att öka sina kunskaper inför den kommande värnplikten. Förrådet var bara en station av många under två välfyllda dagar. Foto: Rick Forsling
Emir Pasalic och Frida Sundqvist ser värnplikten som en bra erfarenhet oavsett vad de väljer att göra efteråt. Foto: Rick Forsling
Nemanja Ratkovic var en av de absolut första att anlända. Han fick börja med att pröva ut storlek på sina marschkängor. Foto: Rick Forsling

En av dem som kom till besökshelgen var Nemanja Ratkovic. Tillsammans med Joakim Lindgren provar han ut storlek på de marschkängor som delades ut direkt efter att de blivande soldaterna anlänt till regementet. Drivkraften att göra värnplikten är stark hos båda två.
– Jag tycker dels att själva utbildningen som sådan ska bli intressant men kan också tänka mig att fortsätta inom Försvarsmakten, till exempel genom att göra utlandstjänst, säger Nemanja Ratkovic.

Merit

Joakim Lindgren framhåller att värnplikten dessutom kan vara en bra merit för framtiden på den civila marknaden. Han tycker att han har haft tur som fått en utbildningsplats.
– Jag har flera vänner som också ville göra värnplikt men som inte fick möjligheten, säger han.
När kängorna är utprovade väntar uthämtning av bland annat sängkläder på förrådet. Bland de första i kön är Frida Sundqvist och Emir Pasalic. Ingen av dem tvekade att komma när deras blivande hemmaregemente bjöd in till två besöksdagar för blivande värnpliktiga.
– Möjligheten att se verksamheten och få en förståelse för vad det innebär att göra värnplikt här gör att jag kommer att vara mycket bättre förberedd när det är dags att rycka in, säger Frida Sundqvist
För Emir Pasalic är det mesta än så länge mer eller mindre okänd mark.
– Kunskapen om Försvarsmakten och vad det innebär att göra värnplikten är begränsad hos många av de jämnåriga jag umgås med idag, säger han.

Personlig utveckling

Förutom att möta sina blivande befäl och andra befattningshavare fick de bland annat se logement och utbildningslokaler på regementet. Dessutom fick de blivande värnpliktiga dels en generell bild av vad det innebär att genomföra sin utbildning på Ledningsregementet, dels en möjlighet att närmare lära känna sitt blivande kompani och de kamrater de ska dela utbildningstiden med.
– Min främsta förväntning inför värnplikten är att det ska vara en bra erfarenhet och ge mig en bra möjlighet till personlig utveckling, säger Frida Sundqvist.