ÖB: "våra soldater är professionella"

Överbefälhavaren Sverker Göranson besökte i helgen Kosovo och KS19 och avslutade därmed sin resa genom de tre stora svenska insatsområdena i världen. Det var ett stolt förband som tog emot honom i lördags och det var en imponerad ÖB som lämnade Kosovo 24 timmar senare. – Soldaterna är väldigt professionella i sin yrkesutövning och alla vill göra bra ifrån sig, sa ÖB Sverker Göranson.

ÖB på fotpatrull i området kring Gracanica. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Överbefälhavaren vid vaktkuren i Gracanica.
Överbefälhavaren vid vaktkuren i Gracanica. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Överbefälhavaren patrullerade runt klostret.
Överbefälhavaren patrullerade runt klostret. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
KS19s sköld lämnades över till ÖB av CO Stefan Smedman.
KS19s sköld lämnades över till ÖB av CO Stefan Smedman. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Överbefälhavaren vid vaktkuren i Gracanica. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
Överbefälhavaren patrullerade runt klostret. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten
KS19s sköld lämnades över till ÖB av CO Stefan Smedman. Foto: Therese Fagerstedt/ Försvarsmakten

Under 24 timmar fick överbefälhavaren följa med och känna av verkligheten för KS19. Han följde bland annat med en grupp i skyttekompaniet på fotpatrull runt klostret i Gracanica och gavs möjlighet att på alla nivåer få insyn i den enskilda soldatens arbetsuppgifter.
ÖB fick även följa med in i repplutons verkstäder på Camp Victoria och titta närmare på sjukvårdens kapacitet samt se trosspluton arbeta.
– Det är viktigt för mig att besöka de pågående insatserna och få en förståelse för förbandens vardagliga situationer. Och det är intressant att se hur soldaterna arbetar och agerar i mötet med Kosovo, sa Överbefälhavare Sverker Göranson.

Och under sitt besök i Kosovo träffade Sverker Göransson även chefen för hela Kosovostyrkan, generallöjtnant Guiseppe E. Gay, för att även få en inblick i Kosovostyrkans målsättningar och framtid.
– Det har varit ett väldigt givande besök och det ska bli kul att få åka hem till Sverige och få berätta om det jag har upplevt. Att få berätta den goda berättelsen om de bra insatser vi gör runt om i världen, säger Sverker Göranson.

Besökte alla stora insatser

ÖB besökte i förra veckan de tre stora svenska insatserna och pratade med såväl befäl som enskilda soldater för att få koll på de olika skillnaderna och behoven i de olika insatsmiljöerna och han var mycket nöjd med besöken.
– Jag känner att jag fått bättre förutsättningar att kunna påverka i rätt riktningar för våra insatsförband och jag har fått se våra soldater visa genomgående professionalism i sin yrkesutövning, säger Överbefälhavare Sverker Göransson.

Syftet med besöket på KS19 var att få en aktuell lägesuppfattning av insatsen i Kosovo för att på sikt kunna påverka planeringsöversynen och stötta förbandet på bästa möjliga sätt.