Natoövning – fokus i Försvarets Forum

2 000 deltagare från elva länder, 50 flygplan, ett brittiskt hangarfartyg. I Försvarets Forum nr 4 beskrivs förberedelserna inför den Natoledda övningen Loyal Arrow i Luleå – den största flygövningen hittills i Sverige.

Försvarets Forum nr 4.
Försvarets Forum nr 4.
Försvarets Forum nr 4. Foto: Försvarsmakten

Främmande nationer som övar i Sverige är inget ovanligt. Inför Nordic Battlegroup var irländarna här i flera månader. Sedan början av 90-talet har Sverige deltagit i ett tjugotal Nato-övningar inom ramen för partnerskap för fred.

Mikael Mickels och Åsa Warg vid insatsstabens övningsavdelning säger att internationella relationer är något som byggs under lång tid. Övningar är ett sätt att i förväg öva med dem vi ska göra insatser med.
– Loyal Arrow är ett utmärkt tillfälle att öva på hemmaplan. Övningen innebär inga förpliktelser men är ett väldigt bra tillfälle att utveckla vår förmåga.

I tidningen beskrivs även resultatet av den första chefsdialogen inför kommande omstruktureringar. Redan i november kommer uppsägningar.

Anmäl din e-postadress till Försvarets Forums nyhetsbrev och ladda ner tidningen som pdf