Lyckad räddningsinsats utanför Kaliningrad

Det svenska fartyget HMS Orion deltog under söndagsmorgonen i en räddningsinsats utanför Kaliningrads kust. Två ryska fiskare räddades till livet efter att ha befunnit sig i det kalla vattnet i nästan ett dygn.

HMS Orion. Foto: Arkivbild/Försvarsmakten
Fiskarna tas ombord.
Fiskarna tas ombord. Foto: Försvarsmakten
Fiskarna tas ombord.
Fiskarna tas ombord. Foto: Försvarsmakten
De två fiskarna överlämnas till den ryska kustbevakningen.
De två fiskarna överlämnas till den ryska kustbevakningen. Foto: Försvarsmakten
Fiskarna tas ombord. Foto: Försvarsmakten
Fiskarna tas ombord. Foto: Försvarsmakten
De två fiskarna överlämnas till den ryska kustbevakningen. Foto: Försvarsmakten

Klockan 07.21 den 17 maj kom larmet från Kaliningrads sjöräddningscentral (MRCC) till fartyget HMS Orion. Besättningen fick information om att en fiskebåt med fyra fiskare saknades på kuststräckan mellan Baltijsk och Mystaran, utanför Kaliningrads kust, Ryssland.

Det svenska fartyget som befann sig på internationellt vatten sjösatte omedelbart sin Fast Rescue Boat och tog kurs mot området. Klockan 07.50 begärdes tillstånd att passera in på ryskt territorialvatten. Ett tillstånd gavs omgående och en dryg kvart senare kunde bärgningen av de två ryska fiskarna inledas, ca 11 nautiska mil (20 km) från Baltijsk. De var båda kraftigt nedkylda och fick medicinsk behandling på fartyget. Männen överlämnades senare under dagen till ett ryskt gränsbevakningsfartyg.

Fiskebåten hade troligen kapsejsat redan i 13-tiden på lördagen. De övriga två fiskarna befaras ha omkommit.
– Enligt de uppgifter vi har fått handlade det endast om minutrar innan det skulle vara för sent att rädda de två fiskarnas liv, säger fartygschefen på HMS Orion, som betecknar räddningsinsatsen som mycket lyckad.

Sverige har sedan tidigare tecknat avtal med sina grannländer om att rädda nödställda till havs när behov uppkommer. Sedan 2008 finns avtal tecknade med Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Danmark.

 

 

.