Invigning av nya Flygskolan på Malmen

Torsdagen den 14 maj var det äntligen dags att inviga Flygskolans nya byggnad. Efter flera års planering och projektering står en toppmodern skolbyggnad klar att tas i bruk.

Uppvisningsgruppen Team 60 gör en split över gästerna vid invigningsceremonin. Foto: Michael Perlmutter
Konstnären Simone Aaberg Kærn berättade om sin installation och därefter skickades en heliumballong med en miniatyr av den nya byggnaden upp.
Konstnären Simone Aaberg Kærn berättade om sin installation och därefter skickades en heliumballong med en miniatyr av den nya byggnaden upp. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Flygskolans nya lokaler är väl anpassade till skolans behov.
Flygskolans nya lokaler är väl anpassade till skolans behov. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Team 60 flyger över Simone Aaberg Kærns installation OPEN SKY - Allemansrätt även i luften.
Team 60 flyger över Simone Aaberg Kærns installation OPEN SKY - Allemansrätt även i luften. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Konstnären Simone Aaberg Kærn berättade om sin installation och därefter skickades en heliumballong med en miniatyr av den nya byggnaden upp. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Flygskolans nya lokaler är väl anpassade till skolans behov. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Team 60 flyger över Simone Aaberg Kærns installation OPEN SKY - Allemansrätt även i luften. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

De nya lokalerna som Flygskolan flyttat in i är på 7 000 kvadratmeter, där ena hälften är skolbyggnad och alldeles intill en hangar som inrymmer skolans huvudsakliga läromedel, skolflygplanen SK 60.

Den 14 maj invigdes de nya lokalerna under högtidliga former. Ceremonin inleddes av flygvapnets uppvisningsgrupp Team 60, vars piloter till vardags är lärare på Flygskolan, som gjorde en ”split” liknande ett fyrverkeri framför den samlade publiken.

Därefter följde tal av Flygskolans chef Johan Medin liksom av Fortifikationsverkets representant Krister Silemo, kommunstyrelsens ordförande i Linköping Paul Lindvall och Statens Konstråds intendent Henrik Orjje. Till sist talade konstnären Simone Aaberg Kærn om hur hon tänkt när hon skapade den installation som pryder den nya Flygskolan.

Avslutningsvis skickades en stor heliumballong med blågula band och en vidhängande pappersminiatyr av den nya byggnaden upp i skyn.

Flygskolan tar höjd för framtiden

Flygskolan grundutbildar blivande strids- och transportpiloter som efter utbildningen i Linköping skall flyga JAS 39 Gripen, C 130 Hercules och Saab 340 både som radarspanings- och personaltransportplan. Den nya skolan har plats för två klasser om 20 elever vardera. Just nu är det 12 elever som genomför sin grundläggande flygutbildning på skolan. Vid skolan finns 20 anställda, de flesta är flyglärare.

När den nya byggnaden projekterades väcktes tanken om att kontakta Statens Konstråd för utsmyckning. Konstrådet startade ett projekt och den danska bildkonstnären Simone Aaberg Kærn anlitades för uppgiften. Hon är kanske mest känd för sitt film- och reseprojekt där hon tillsammans med sin sambo flög en liten Piper Colt till Kabul i Afghanistan för att uppfylla en 17-årig afghansk flickas dröm om att få flyga.

Aaberg Kærn verk är en installation med bland annat en kompass i marken vars diameter är tio meter flankerad av en himmelsblå vägg där kurviga linjer i olika färger målats.

Statens konstråds beskrivning av verket är ”Konstgestaltningen består av flera sammanbindande element, som alla knyter an till platsens särskilda karaktär och de personer som utgör platsen. En plats av precision och målinriktning. En plats med ytterst ambitiösa, särskilt utvalda människor, som får en av världens hårdaste och samtidigt mest humana utbildningar - och som utbildas till att sätta livet på spel i världens oroshärdar. En plats av taktik och flygkonst. OPEN SKY - allemansrätt även i luften knyter samman de poetiska och politiska aspekterna av flygning, estetik, taktik och etik”.