Forskningsprojekt ska ge starka hundar

Försvarets hundtjänstenhet, FHTE , har inlett ett forskningsprojekt tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i syfte att ta fram starkare och friskare tjänstehundar. Hundarna får nu mer regelbunden motion genom en specialbyggd skrittmaskin.

Skrittmaskinen på Försvarets hundtjänstenhet ger hundarna mycket träning med låg belastning. Foto: LGFS/Linda Rosqvist
Maskinen är programmerbar och träningen anpassas efter hundarnas behov.
Maskinen är programmerbar och träningen anpassas efter hundarnas behov. Foto: LGFS/Linda Rosqvist
Maskinen är programmerbar och träningen anpassas efter hundarnas behov. Foto: LGFS/Linda Rosqvist

Skrittmaskinen, som finns på hundtjänstenheten i Märsta, ger motionsträning för upp till 12 hundar samtidigt.
– Maskinen är programmerbar med olika hastigheter och tidsintervaller för träning. Den är också vändbar så att hundarna kan traska i båda riktningar, säger Cecilia Tideström, veterinär på hundavdelningen.

Maskinen är ett komplement till den träning som bedrivs på FHTE. Genom skrittmaskinen får hundarna motionera i lugnt tempo när de i vanliga fall skulle ha varit overksamma.
– Syftet är att bygga upp hundarnas kroppar utan att slita på dem. Maskinen ger hundarna en stor mängd träning med låg belastning. På så vis hoppas vi att de ska få färre ryggproblem och färre problem som kan relateras till senor, diskar, ligament och ledbrosk, säger Cecilia Tideström.

För att lära sig ännu mer om träning av hundar kommer SLU och FHTE att använda sig av en kraftmätningsplatta och en höghastighetskamera. Kraftmätningsplattan kommer att visa hur kraften i hundarnas kroppar fördelas över marken medan kameran filmar hur hundarna rör sig.
– Det finns inte mycket litteratur om fysisk träning av hundar. Genom detta samarbete hoppas vi kunna lära oss mer om hur man bygger upp hundar långsiktigt utan att slita på dem, säger Cecilia Tideström.