Flottiljens Dag 2009 - En publiksuccé!

Söndagens traditionsenliga Flottiljens Dag på F 7 blev en succé. Cirka 8000 människor besökte flottiljen och lärde sig förhoppningsvis lite mer om den komplexa verksamhet Skaraborgs flygflottilj och Såtenäs garnison bedriver.

Flottiljens Dag på F7 17 maj. Foto: Johan Johansson/Försvarsmakten
Intresserad besökare bekantar sig med JAS 39 Gripen
Intresserad besökare bekantar sig med JAS 39 Gripen Foto: Johan Johansson/Försvarsmakten
Intresserad besökare bekantar sig med JAS 39 Gripen Foto: Johan Johansson/Försvarsmakten

I ett strålande försommarväder gick Flottiljens Dag 2009 av stapeln. Redan innan den officiella öppningstiden klockan 10.00 hade besökarna börjat leta sig till flottiljen.

De närmare 8000 personer som hade valt att spendera sin söndag på Såtenäs hade mycket att titta på. I utställningshagaren kunde man bekanta sig med C-130 Hercules, Säkerhetsmateriel för flygtjänst och en stridsledningsanläggning av typen C2 StriC.

Vid markutställningen kunde besökarna titta på de moderna luftfarkosterna JAS 39 Gripen samt Helikopter 10 och 15. Förutom dessa moderna flygplan och helikoptrar fanns det också ett stort antal veteraner utställda. bl. a. AJS 37 Viggen och SK 35 Draken. Veteranflygplanen ställdes ut av Swedish Air Force Historic Flight.

Därutöver deltog Skaraborgs regemente och Trängregementet med stridsfordon 90, stridsvagn 122 och lastbilar.

Vid tolvtiden, cirka en timme innan flyguppvisningen, hade så många besökare kommit till Såtenäs att det började bli ont om parkeringsplatser. Ett idogt arbete av parkeringsplatschefens personal och flottiljens insatsstyrka löste dock det hela så alla hade någonstans att ställa bilen.

Klockan 13.00 började den timslånga flyguppvisningen, den del av programmet som många hade kommit för. Uppvisningen inleddes med SK 16 och därefter följde flertalet propellerflygplan samt jetflygplanen J 28 Vampire, J 29 Tunnan, J 32 Lansen och J 34 Hawker Hunter för att sedan avslutas med Henric Holms uppvisning med JAS 39 Gripen.