Fäktning som byggde broar

Efter tre dagars fäktning på högsta nivå stod lagen från Vitryssland och Rumänien som segrare vid det militära europamästerskapet i värjfäktning i Göteborg, och med Sveriges damlag på bronsplats. Den svenska Försvarsmakten kunde stoltsera med att ha genomfört ett internationellt arrangemang av högsta klass.

Lisbergshallen användes som arena för mästerskapet Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten
Överste Lennart Klevensparr, här tillsammans med tävlingsledare Göran Hällnert, var nöjd med arrangemanget
Överste Lennart Klevensparr, här tillsammans med tävlingsledare Göran Hällnert, var nöjd med arrangemanget Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten
Överste Lennart Klevensparr, här tillsammans med tävlingsledare Göran Hällnert, var nöjd med arrangemanget Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten

– Internationella militära tävlingar är ett fantastiskt sätt att bygga vänskapsband och öka förståelsen mellan länder, säger överste Lennart Klevensparr, regementschef för värdförbandet Lv 6. I slutändan gynnar det uppträdandet i internationella insatser, och inte minst samarbetet som är viktigt, eftersom Sverige allt som oftast deltar i multinationella uppdrag.

- En garde!
- Prêts?
- Allez!
I tre dagar har ropen ljudit och värjorna blixtrat i luften i Lisebergshallen i Göteborg.  57 deltagare från 13 olika länder har tävlat, både individuellt och i lag. Nivån har varit hög – flera av de tävlande deltog i senaste OS i Beijing. Det blev också den rumänska silvermedaljören från OS, Ana Maria Branza, som trots en skadad vrist knep guldmedaljen, och som tillsammans med sina lagkamrater också rodde hem lagguldet. På herrsidan var det Vitryssland som tog lagguldet, trots att Polen och Ukraina slutade på de främsta individuella platserna.

– Mästerskapet har hållit en mycket hög nivå, tycker den holländske lagledaren. Det gäller även förläggningen och tävlingsarrangemangen.

Fäktning är en av de så kallade tjänsteidrotterna i Försvarsmakten – en idrott där Försvarsmakten erbjuder både träning och tävlingsmöjligheter till anställda. Lv 6 är fadderförband för fäktningen inom Försvarsmakten, och blev därför utsett att arrangera mästerskapet.

– Jag tycker fäktning är en utmärkt tjänsteidrott, säger Lennart Klevensparr, som själv fäktade som kadett. Den gynnar egenskaper som snabbhet, styrka, balans och vinnarinstinkt.

De stora internationella militära mästerskapen arrangeras genom en internationell militär idrottskommitté, CISM, med det övergripande syftet att bygga nätverk och skapa goda relationer, allt enligt mottot: Friendship through sport. Och efter tre tävlingsdagar får också lagen en dag på sig att umgås och njuta av Göteborg.

– Vi har haft kul både i och utanför tävlingen, säger Sevda Varol från det turkiska laget. Men viktigast är att vi har fått många nya vänner här.

Slutresultat, militärt EM i värjfäktning, 8-10 maj i Göteborg

Damer, lag

1. Romania
2. Ukraine
3. Sweden

Damer, individuellt

1. Ana-Maria Branza, Romania
2. Anca Maroiu, Romania
3. Jelena Rublevska, Latvia

9. Hanna Saar, P 4
11. Ulrika Mohlin, 4.Sjöstridsflottiljen
12. Sara Borin, I 19

Herrar, lag

1. Vitryssland
2. Polen
3. Ukraina

8. Sverige

Herrar, individuellt


1. Robert Andrzejuk, Polen
2. Bogdan Nikishin, Ukraina
3. Vitaliy Osharov, Ukraina

16. Erik Bergdahl, Amf 1
23. Lars Scharpff, Försvarsmedicincentrum
24. Henrik Gebhardt, F 7