Europamästerskapet har startat

I dag mötte Sverige Kanada. Nej, jag menar inte i hockey-VM i Schweiz utan i militära fäktnings-EM i Göteborg. – Jag hoppas att vi kan sätta ribban för hockeylaget sa Kanadas delegationschef, Helga Grodzinski när matchen skulle till att börja.

Första dagens tävlingar i Lisebergshallen. Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten
Kanadas damlag hejade på sitt herrlaget.
Kanadas damlag hejade på sitt herrlaget. Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten
Svenskarna Henrik Gebhart, Lars Scharpff och Erik Dahlberg efter segern mot kanadensarna Liam Roach, Eric Castellani och Brendan Kilburn.
Svenskarna Henrik Gebhart, Lars Scharpff och Erik Dahlberg efter segern mot kanadensarna Liam Roach, Eric Castellani och Brendan Kilburn. Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten
Kanadas damlag hejade på sitt herrlaget. Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten
Svenskarna Henrik Gebhart, Lars Scharpff och Erik Dahlberg efter segern mot kanadensarna Liam Roach, Eric Castellani och Brendan Kilburn. Foto: Johnny Edqvist/Försvarsmakten

Att Kanada deltar i ett Europamästerskap kan tyckas konstigt. Laget skickade en särskild förfrågan till de svenska arrangörerna om att få vara med, och det gick bra. Men de deltar utom tävlan i mästerskapet.
– Vi har ett mycket ungt och oerfaret lag, så att få vara med i en sådan här högklassig tävling är oerhört lärorikt och utvecklande för våra fäktare, förklarade Grodzinski och tackade särskilt den svenska Försvarsmakten för generositeten att låta laget delta.

Helga Grodzinski slutade själv fäktas för 20 år sedan.
– Då fanns inte möjligheten att få tävla genom CISM (Internationella Militäridrottsförbundet), och jag kände att jag inte skulle komma längre med min sport.
Men så började Grodzinskis dotter fäktas och Helga började åter engagera sig i sporten, denna gång som ledare.
– Det var som en andra chans för mig och det finns så mycket bättre möjligheter nu än då. Särskilt för tjejer.
Grodzinski’s engagemang för sporten går inte att ta miste på.
– Det är en kampsport som är utmanande för både kropp och huvud. Den är tuff, intensiv och teknisk samtidigt som fäktare är ärliga och respektfulla mot sina motståndare.

Svensk stolpe ut

De svenska herrarna Henrik Gebhardt, Erik Bergdahl och Lars Scharpff pustar ut efter en tuff match mot Polen där svenskarna ledde 4-3 men som slutade 4-5 till Polen.
– Det bästa laget vi mött hitintills, konstaterar en Erik Bergdahl. Men det var också vår bästa match hitintills, så det var en lite jobbig förlust.
– Lite stolpe ut, säger Henrik Gebhardt och använder en hockeyterm. Men förhoppningsvis kommer stolpe in nästa match.
Nästa match är den mot Kanada.

Svensk stolpe in

Kanadensarna kämpar på bra och tar en 4-3 ledning mot Sverige. Henrik Gebhardt lyckas kvittera till 4-4. Sveriges mest rutinerade fäktare, Lars Scharpff 60, möter Kanadas löfte Brendan Kilburn i en helt avgörande sista match. Matchen är mycket jämn men nu blir det istället stolpe in och Scharpff tar hem segern till Sverige.
Så tipset inför hockeyn ikväll blir en svensk vinst 4-5.

I morgon (lördag) avgörs herrarnas tävling i Lisebergshallen.