Elevernas familjer besökte Fältarbetsskolan

Anhöriga till eleverna på de båda officersprogrammen vid Fältarbetsskolan bjöds in till en besöksdag vid Ing 2 under en solig vårdag. Under dagen fick besökarna inblick i utbildningen vid skolan och en uppfattning om elevernas vardag. Initiativet att anordna besöksdagen kom från eleverna själva via skolnämnden.

Besökarna fick se och prova på mycket under dagen i Eksjö. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Att åka med i bogserbåten var en uppskattad aktivitet under besöksdagen.
Att åka med i bogserbåten var en uppskattad aktivitet under besöksdagen. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
ergeant Johan Hansson förevisar automatkarbinen för flickvännens familj från Silverdalen.
ergeant Johan Hansson förevisar automatkarbinen för flickvännens familj från Silverdalen. Foto: Peter Giustafsson/Ing 2
Sergeant Martin Högstedt fick långväga besök av familjen och flickvännen från Storvik i Gästrikland.
Sergeant Martin Högstedt fick långväga besök av familjen och flickvännen från Storvik i Gästrikland. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Att åka med i bogserbåten var en uppskattad aktivitet under besöksdagen. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
ergeant Johan Hansson förevisar automatkarbinen för flickvännens familj från Silverdalen. Foto: Peter Giustafsson/Ing 2
Sergeant Martin Högstedt fick långväga besök av familjen och flickvännen från Storvik i Gästrikland. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2

Eleverna vid Yrkesofficersprogrammet 2006-2009 och Officersprogrammet 2007-2010 vid Fältarbetsskolan ville anordna en besöksdag för sina anhöriga. Förslaget lyftes i skolnämnden och skolledningen var inte sena att stötta förslaget. Dagen arrangerades med broförevisning, fältlunch, förevisningssprängningar och skjutning. De besökande fick möjlighet att själva åka med i fordon och båtar och även prova på att skjuta med eldhandvapen.

Det är brukligt att anhöriga bjuds in till Fältarbetsskolan vid examen men för officersprogrammen genomförs denna numer vid en stridsskola eller militärhögskola så den möjligheten finns inte längre. För eleverna var besöksdagen en möjlighet att få visa i praktiken allt det de berättar om på helgerna för familjen. Att få visa fältarbetsförmågor var särskilt viktigt, eftersom det är fältarbetsofficerare vi ska bli, menar eleverna.

– Det är viktigt att min familj och min flickvän vet vad det är jag gett mig in på och håller på med. Det är bra att de får uppleva och se det med egna ögon. Jag tror att det till exempel blir lättare att få dem att förstå och känna större trygghet när jag ska ut i internationell tjänst, säger en av eleverna.